Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: TVD - Bohumil Kračmar

Sprejeři soutěží o nejlepší graffiti

Writeři jsou lidé, kteří se věnují pouličnímu umění graffiti. Jejich nelegální díla je často přivádějí do problémů s policií. O víkendu jim nic takového nehrozí. Navíc si při své práci i zasoutěží.

 V olomouckém kulturním domě Lola, který stojí nedaleko Baumaxu, se totiž tuto sobotu koná legální Graffiti battle.

"Půjde o soutěžní klání mezi jednotlivými writery. Všichni dostanou jednotné téma, které budou muset pomocí svého spreje zpracovat. Náměty se mohou týkat třeba výtvarného vyjádření tance, města nebo čehokoli jiného. Writeři budou soutěžit o nejlepší dílo na plechové ploše o velikosti 1 x 6 metru zhruba čtyři hodiny," říká spolupořadatel akce, který se představil jako Makec.

Dodal, že zhotovené graffiti si budou moci lidé prohlédnout u tenisových kurtů v blízkosti olomouckého Apetit Music Clubu.

"Zatím se nám přihlásilo asi deset lidí. Myslím, že to bude divácky docela zajímavé a atraktivní. Přece jen lidé nemají tolik možností sledovat writery přímo při práci. Lidé, kteří dělají graffiti, jsou velicí rivalové. Soutěží se vždycky o lepší styl, zajímavější námět nebo velikost díla," láká pořadatel soutěže na akci, která je v Olomouci první svého druhu.

"O to zajímavější by to mohlo být," připomíná Makec, který si na battlu sám zasprejuje. Říká ale, že půjde jen o exhibiční záležitost. Po akci bude následovat večerní afterparty.