Yellow Sisters

Yellow Sisters | foto: Indies Records - Tomáš Třeštík

PROSINCOVÝ FESTIVAL: Zkuste Yellow Sisters i rybaření na Manhattanu

  • 0
Doprovodný festival k interaktivní výstavě Petra Nikla Play pokračuje i v prosinci. Vyberte si z bohaté nabídky koncertů a debat.

1.12.; 19:00 – 21:00 Architektura pro duši člověka
Jak tvořit stavby, které naplní naši duši? Co vytváří v lidské duši spokojenost? Seznámíme se s celostním přístupem při tvorbě prostředí a s tím, jak chápat ekologii na hlubší úrovni. Lidské smyslové zažívání architektury na úrovni fyzické, duševní i duchovní.
Přednášející: Oldřich Hozman

2.12.; 19:00 – 21:00 Jiří Konvrzek - ČR
Jiří Konvrzek - autorské nástroje a písně - koncert svérázného hudebníka.
Vystupující umělci: Jiří Konvrzek

3.12.; 19:00 – 21:00 Jazzový večer – ČR
Mimořádný koncert mladých jazzových kapel

4.12.; 19:00 – 21:00 Janíček, Procházka, Smolík - ČR
Martin Janíček autorské nástroje, elektronika + Tomáš Procházka elektronika + Robert Smolík - projekce trojice neúnavných experimentátorů…
Vystupující umělci: Martin Janíček, Tomáš Procházka, Robert Smolík

5.12.; 10:00 – 19:00 MIKULÁŠ V MÁNESU
Přijďte si vychutnat Mikulášskou náladu do prostor Mánesu, kde na Vás čeká divadelní představení, netradiční jarmark, řada workshopů a možná, že přijde i Mikuláš.

7.12.; 19:00 – 21:00 Večer dokumentárního filmu a diskuze

8.12.; 19:00 – 21:00 Tvořme dům svých snů
Setkání, na kterém budeme svýma rukama tvořit domy. Budeme modelovat stavby ze sochařské hlíny. Řekneme si, co působí na zdraví člověka a na prožitek krásy v architektuře. Seznámíte se s metodou jak rozvíjet svojí fantazii v oblasti architektury. Cílem naší práce bude zažít živý proud inspirace v tvorbě.
Vedoucí workshopu: Oldřich Hozman

9.12.; 19:00 – 21:00 České středověké duchovní písně a lidové zpěvy - ČR
Tradiční a zároveň originální písně.
Vystupující umělci: Markéta Dvořáková, Petr Matuszek

10.12.; 19:00 – 21:00 Deneb – balkánský folklor a moderní akustická hudba - ČR
Divoké východní rytmy, českomoravské ohlasy i vlastní tvorba tvoří repertoár akustické skupiny Deneb, která bývá označována za představitele české world music. Skupina, která v tomto roce navštívila Japonsko, Rakousko, Slovensko a Maďarsko, se představí na svém posledním letošním koncertě.
Vystupující umělci: Bára Podobská, Jitka Malczyk, Martina Adlerová, Jakub Severin, Martin Vejvoda

11.12.; 19:00 – 21:00 Rybaření na Manhattanu - ČR
Improvizované hudebně-divadelní představení o dvou částech.
Vystupující umělci: Petr Nikl, Irena a Vojtěch Havlovi, Kristýna Lhotáková a Ladislav Soukup.

11.12.; 21:00 – 22:00 Noc v Mánesu
Mysteriózní noc, kdy exponáty ožívají a rozehrávají svou melodii. Nevšední zážitek doplní netušené impulzy, které rozhýbou Vaše tělo.

12.12.; 15:00 Příběh o Jonášovi
Divadelní představení na motivy starého biblického příběhu o klukovi, který se setkal s Bohem.
Hrají: Renata Kubišová a Arjana Shameti
Výprava, loutky a režie: Čestmír Suška
Hudba: Česjana a tradicionál

12.12.; 19:00 – 21:00 Kuzmič Orchestra - ČR
Večer plný improvizace a vzájemné interakce v podání dua Kuzmič Orchetra, Petra Nikla a Miroslava Černého.
Vystupující umělci: Dorota Barová, Josef Ostřanský, Miroslav Černý, Petr Nikl

14.12.; 19:00 – 21:00 Večer dokumentárního filmu a diskuze s Bernardem Šafaříkem II.
Další díl z cyklu dokumentárního filmu s Bernardem Šafaříkem o alternativním dění u nás i ve světě. V roce 1981 se konala v Kolíně nad Rýnem monumentální výstava umění 20. století, nazvaná Westkunst. Pořadatelé a německá televize vyzvaly 9 režisérů, aby dokumentárně ztvárnily jednotlivé epochy. Bernard Šafařík dostal na starost šedesátá léta, přičemž se snažil zachytit víru v pokrok, společenský a politický optimismus a zároveň i obrovský rozkvět kinetického umění. Šafařík měl možnost kdekoliv na světě natáčet artefakty, které se pohybovaly a točily, které padaly, jezdily, svítily, kouřily, klapaly, hrály, tancovaly, prskaly, pištěly, kmitaly, blýskaly atd. Tento večer je věnovaný ukázkám z filmu v českém překladu a povídání o často bizarních okolnostech jeho vzniku, ale i o celém projektu, který se stal tehdy nejdražší produkcí o umění v historii německé televize.

15.12.; 19:00 – 21:00 Vánoce s Choreou Bohemicou - ČR
Večer plný písní, hudby a slov od hlavních představitelů vánoční atmosféry.
Vystupující umělci: Chorea Bohemica a hosté

16.12.; 19:00 – 21:00 Robotí kapela CLOÉ'S ROBOT BAND – ČR/USA
Robotí kapela se skládá ze sedmi robotů. Jedná se o první vystoupení na veřejnosti, kterého se zúčastní dcera a vnučka vynálezce, po kterých je kapela pojmenována. Je to opravdová robotí kapela, kde každý robot hraje na svůj vlastní nástroj společně s robotickou zpěvačkou.

17.12.; 19:00 – 22:00 Yellow Sisters a Maok – ČR/SK
4 hlasy v poryvech větru, podmanivé melodie a harmonie. 4 ženy v bílém, 4 srdce přicházejí v jemném ultrafialovém světle se svými písněmi představit desku Tubab Woman o bílé ženě s černou duší. Afrika, svítaní a soumrak v poušti. Oheň, co rozehřeje, do tváří znamení nám vryje. Síla živlů, spontaneity, radosti ze sdíleného ženství a tvořivosti. To všechno jsou Yellow Sisters.
Vystupující umělci: Skupina Yellow Sisters, Maok

18.12.; 19:00 – 21:00 Tomáš Vtípil a Max Bilitza – ČR/GER
Německý rapový básník Max Bilitza, český hudebník a performer Tomáš Vtípil a jejich spolupráce, která vyústila jednak v několik scénických projektů a jednak v profilovou nahrávku Neuland, což je zároveň název jejich volného uskupení. Můžete se těšit na tučné beaty a agresivní germánský rap, stejně jako na křehké soudobé kompozice. Možná bude i kung-fu!
Vystupující umělci: Tomáš Vtípil a Max Bilitza

19.12.; 15:00 Noemova archa
Biblický příběh zdramatizovaný jako detektivní hra o tom, kdo se vlastně mezi zvířata a Noemovu rodinu do archy vpašoval a proč.
Hrají: Štěpán Žežula a děti z domácí školy
Výprava: Čestmír Suška
Režie: Arjana Shameti

21.12.; 19:00 – 21:00 Večer dokumentárního filmu a diskuze s Anifestem II. - Litevská retrospektiva
Ojedinělá retrospektiva litevské animace, uvedená na AniFestu 2010 v Teplicích, představí návštěvníkům Festivalu Play průřez dějinami litevské animované tvorby od roku 1913 po současnost. Jedná se pravděpodobně o první samostatnou retrospektivu této pobaltské země u nás. Retrospektivu zahajujeme téměř 100 let starým filmem Vladislava Stareviče, dále mapujeme období, kdy Litva spadala pod Sovětský svaz; součástí pásma je i jakási "mikroretrospektiva" litevského klasika Antanase Janauskase. Dále jsou zastoupeni jak klasici litevské animace, tak mladší a začínající tvůrci (Danas Bereznickas, Antanas Skučas, Rasa Joni, Meinardas Valkevičius). Po projekci následuje diskuze s dramaturgyní programu, lituanistkou Dagmar Váňovou.

22.12.; 17:00 Vánoční hra – Hra Rajská a Pastýřská
Tradiční Vánoční hry v podání studentů Akademie Tabor nám nejen připomenou čas vánoční, ale i klid do rušné předvánoční atmosféry.