Pražská výstava World Press Photo 2001 byla zahájena

Slavnostní vernisáží byla 11. září 2001 v pražském Karolinu zahájena výstava snímků z posledního ročníku světové soutěže o nejlepší reportážní fotografii World Press Photo 2001. Atmosféra vernisáže byla poznamenána tragédií ve Spojených státech, kde tohoto dne kolem 15:00 středoevropského času narazila do budov Světového obchodního střediska v New Yorku ve zjevném teroristickém útoku dvě letadla a další stroj narazil do budovy ministerstva obrany ve Washingtonu. První místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, který nad výstavou převzal záštitu, vyzval přítomné k minutě ticha za oběti tragédie.

"Je to smutný okamžik zahájení výstavy. V tuto chvíli se asi rodí nejodvážnější fotografie World Press Phota 2002," řekl při vernisáži pražský primátor Jan Kasl.

Vítězkou letošního 44. ročníku soutěže se stala volná fotografka Lara Jo Reganová ze Spojených států snímkem, který pořídila v rodině mexických přistěhovalců. Porota se podle svého předsedy Roberta Pledga stále více soustředí na obyčejné lidi v obyčejných situacích za okolností, které rozhodně obyčejné nejsou. Porota vítěznou fotografii vybírala z 42 321 snímků od 3 938 autorů ze 121 zemí.

Letošní pražská prezentace snímků z World Press Phota má novinku v podobě samostatné výstavy laureáta Ceny Prahy, kterou každoročně uděluje účastníkům soutěže pražský primátor. Dnes dopoledne tak byla v paláci Adria slavnostně zahájena expozice fotografií dánského fotoreportéra Clause Bjorna Larsena, který je držitelem loňské ceny World Press Photo.

Dánský fotograf Claus Bjorn Larsen, který v loňském roce získal hlavní cenu v soutěži World Press Photo, zahájil 11. září svou samostatnou výstavu v síni paláce Adria v Praze.

Fotografie ze soutěže World Press Photo si mohou diváci prohlédnout od 6. října 2001.

Fotografie ze soutěže World Press Photo.

Fotografie mladé Indky poleptané kyselinou je jedním ze snímků na výstavě nejúspěšnějších fotografií mezinárodní soutěže World Press Photo. Žena, která odmítla návrhy zřízence nemocnice v Dháce a ten ji ze msty polil kyselinou, následkům zranění podlehla.