Postižení umělci vystavují v Praze

V roce 1984 vznikla kolem malíře Rolfa Lauteho skupina Die Schlumper sdružující tzv. duševně postižené lidi s výtvarným talentem. Většina z nich se nemohla věnovat jiné práci, protože spadají do úředních kolonek neschopni práce v dílně. Díla těchto umělců jsou v současné době vystavena na Staroměstské radnici v Praze.

Název skupiny je odvozen od ulice Beim Schlump (U Šlumpu) v blízkosti stanice podzemní dráhy Schlump v Hamburku. Autoři působí v podzemních prostorách Městského domu a až dodnes skupina čítá asi 30 žen a mužů ve věku od dvaceti do osmdesáti let. Od roku 1993 byl spolek uznán jako výrobyschopný.

Skupina Schlumper se zabývá tvorbou grafik, soch, maleb, instalací i performancí. Jako motto lze považovat: "To, co se stává bez záměru, bez umění, nahodile, to vše je schlump, nenadálá šťastná událost." Jejich práce se vystavují v galeriích, muzejích a jiných uměleckých prostorách, často je možné je spatřit na plakátech či obalech desek.

Galerie Šlumpů (Schlumperhalle) není pouze výstavní síní, ale také kavárnou, kde jsou k dispozici katalogy dosavadních výstav, plakáty a pohlednice a každý návštěvník se zde může dát volně do řeči, s kterýmkoli z umělců. V roce 1995 byl zřízen druhý ateliér.

Skupina Die Schlumper

Schlumper Uwe Bender

Inge Wulf

Helga Thiers