Pohlednice dávno zmizelého světa

- Přestože velká židovská muzea nevěnovala sběratelství pohlednic dlouho dostatečnou pozornost, a možná právě proto, uspořádalo Židovské muzeum v Praze výstavu starých židovských pohlednic - Jamim mikedem. Záměrem výstavy pořádané ve Španělské synagoze je ukázat celou tématickou a žánrovou šíři předválečných židovských pohlednic nejen z Čech, ale v podstatě z celé Evropy.

Židovské muzeum v Praze má ve svých vlastních sbírkách pouze menší soubor pohlednic s fotografiemi pražských židovských památek nebo pohlednice vydávané samotným muzeem.Soukromé sběratelství pohlednic má naopak dlouhou tradici.

Pravdou je, že zrovna na pohlednicích se zachoval jeden z nejbohatších obrazů života předválečných obcí, jejich památek, tradic a zvyků. Většina tehdy vydaných pohlednic se židovskými náměty se však nedochovala, ty ostatní jsou roztroušeny ve sbírkách po celém světě.

Výstava Jamim mikedem, která obsahuje stovky pohlednic je rozdělena do několika tématických okruhů – pohlednice synagog a dalších památných budov a míst, pohlednice z původních ghett zejména v oblasti Haliče a Podkarpatské Rusi, pohlednice zachycující tváře starců nebo dětí v tradičním oblečení, pohlednice dokumentující tradiční motivy náboženských svátků, blahopřání k obřízce novorozeného syna či ke svatbě, ukázky z pohlednic žertovných a sportovních a nechybí ani exempláře antisemitské.

Jamim mikedem ve Španělské synagoze zachycuje dávno zmizelý svět evropského židovstva, které prožívalo na počátku 20. století vrchol svého dlouholetého úsilí o emancipaci a zrovnoprávnění, úsilí, jež bylo zničeno za katastrofy šoa v letech druhé světové války.
Výstava potrvá do 31. srpna.

 

Heder

Taclich

Kola