New York a Chicago jsou baštami kultury i obchodu

- Historie Chicaga a New Yorku sice není zdaleka tak dlouhá jako historie většiny evropských měst, přesto dnes obě města patří k nejvýznamnějším světovým velkoměstům, kde má kultura a obchod zelenou. IDNES pro vás připravila krátký přehled jejich důležitých dějinných okamžiků.

New York byl založen Holanďany sto dvaatřicet let po objevení amerického kontinentu a původně nesl jméno New Amsterodam. V roce 1664 jej ale dobyli Britové a od té doby je toto město na mapách vyznačeno jako New York.

Vzestup však město zaznamenalo až po válce za nezávislost a vyhlášení Spojených států v roce 1783. Začalo se rozvíjet nejen jako obchodní středisko, ale stalo se také přestupní stanicí na cestě na Západ pro velké množství evropských přistěhovalců.

Jako s metropolí rovnou ostatním světovým velkoměstům můžeme s New Yorkem počítat od přelomu století a v současnosti se počet jeho obyvatel pohybuje okolo osmi miliónů.

V New Yorku je dnes více než tisíc památkově chráněných budov, které můžeme považovat za měřítko soudobé kvalitní architektury.

Chicago je o něco mladší než New Yorku a jeho počátky se datují do  roku 1673, kdy na jeho půdu jako první Evropané vstoupili jezuitský misionář Francouz Jacques Marquette a kanadský cestovatel Louise Jolliet.

Prvním osadníkem a v podstatě zakladatelem Chicaga se ale stal o sedm let později lovec a obchodník Jean Baptiste Pointe Du Samble.

Statut města Chicago získalo až v první polovině 19. Století. V roce 1871 ovšem Chicago postihl velký požár, kdy se slibně vyvíjející město proměnilo ve spáleniště.

Již v roce 1890 ale bylo Chicago se dvěma milióny obyvatel opět jedním z nejvýznamnějších amerických měst. Největší rozmach kultury a obchodu ovšem Chicago zažilo v 60. letech tohoto století, kdy počet jeho obyvatel dosáhl sedmi miliónů.

V současnosti má Chicago vůdčí postavení, co se urbanistických a architektonických trendů týče a může se pochlubit i navzdory přerušenému vývoji sto pětačtyřiceti památkově chráněnými stavbami.