Labe, umění a česko - německé vztahy

- Vztahy mezi Čechy a Němci prodělaly za posledních sto let dramatické změny, které by se daly přirovnat k pohybu rtuti v teploměru. Dnes naštěstí tento teploměr neukazuje ani bod mrazu, ani minusové hodnoty. K tomu, aby se sloupec rtuti posunul co nejvýše, bezesporu přispívají i aktivity občanského spolku SUKUS, jenž nedaleko Ústí nad Labem uspořádal výtvarné symposium s názvem Labe – Elbe Doteky '99 kterého se zúčastnili jak čeští, tak i němečtí a rakouští umělci.

Dostaveníčko v Řehlovicích u Ústí nad Labem, na němž v několika dílnách pracovalo šest německých, jeden rakouský a třináct českých výtvarníků, sice skončilo již v polovině června, jeho výsledky však můžete posoudit do 30. listopadu na zámku v Trnicích (ústecké předměstí), kde budou vystaveny exponáty všech zúčastněných společně s fotodokumentací celého projektu.

V Trnicích tak budete moci shlédnou například kovovou sochu Franka Beyera, malby Kateřina Dytrtové a Mathiase Holland - Moritze, fotografie Silke Budde či keramiku a instalece Lenky Holíkové.

Celé setkání mimo jiné podpořil i Česko-německý fond budoucnosti a navštívil jej i ministr kultury Pavel Dostál. Cílem uspořádání výtvarných dílen i následné výstavy je podle lidí ze SUKUSu obnovení komunikace, vzájemné porozumění, sbližování a vzájemné obohacení, připomenutí dobrých tradic, odbourávání předsudků a orientace na budoucnost.

Pořadatelé sympozia, které se konalo v citlivé příhraniční oblasti, tvrdí, že akce měla bezprostřední účinek na nejbližší okolí. Mnoho obyvatel z nedalekých obcí i měst totiž přišlo shlédnout práce umělců, přičemž se na obou stranách téměř pokaždé rozpoutala živá diskuse o česko - německé problematice. Umělcům zase projekt umožnil pracovat technikami, kterými se normálně nezabývají.

Autoři a jejich díla jsou pochopitelně rozdílní, všechny výtvory však mají společné jádro, myšlenku: vztahy Němců a Čechů, budoucnost obou sousedů, kteří spolu prostě musejí komunikovat a spolupracovat.

Ministr kultury Pavel Dostál s pořadateli symposia Labe - Elbe Doteky

Eckehard Fuchs, malba

Andrej Augustýn, malba

Vladimír Murtin, fotografie

Mathias Holland - Moritz, malba


Témata: Fond, Socha, Teploměr, Umělec