Czech Press Photu letos vládnou demonstrace a sport

Výstavě novinářské soutěže Czech Press Photo, která je pro veřejnost otevřena od pátku 17. listopadu v pražské Staroměstské radnici, vévodí snímky ze zářijových demonstrací proti zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze, společně se sportovními záběry. Že se první zmíněná událost stane dominantním tématem 6. ročníku, pořadatelé soutěže předpokládali, a proto uzávěrku o týden posunuli.
Podívejte se na 55 vítězných fotografií - ikonka fotogalerie.

Vítěz soutěže - volný fotograf Jaroslav Kučera - zaslal pozdější Fotografii roku 2000, která zachycuje odpůrce globalizace metající dlažební kostky, v posledním možném termínu.

Vedle tohoto snímku, pořízeného 26. září pod Vyšehradem, uvidí návštěvníci fotografie, na nichž atmosféru demonstrací zachytili Karel Cudlín, Josef Strouhal, Kurt Vinion, František Ortmann či Alexandr Kundrát. Z letošních aktualit ocenila porota rovněž snímek, na němž Jan Schejbal z Mladé Fronty Dnes zachytil rabíny demonstrující ve Vladislavově ulici za zachování židovského hřbitova. Soutěže se letos zúčastnilo 198 fotografů s 2015 fotografiemi, z nichž jsou na výstavě necelé tři stovky.

"Zvláštností 6. ročníku je také několik dokumentárních cyklů, které nevznikly na zakázku médií," uvedla na dnešní tiskové konferenci pořadatelka soutěže Czech Press Photo Daniela Mrázková. Jedním z těchto cyklů je kolekce portrétů ukrajinských venkovanů studenta FAMU Štěpána Hona, kterému se jako prvnímu v historii soutěže podařilo získat zvláštní cenu poroty. Studentkou FAMU je rovněž laureátka Grantu Prahy Maria Kracíková, která dostala za kolekci snímků zachycujících život pražských Romů Romano Maro stotisícové stipendium na fotografování Prahy od primátora Jana Kasla.

Výsledky nejprestižnější české fotografické soutěže budou ve Staroměstské radnici k vidění do poloviny ledna. V nedaleké Komorní galerii Josefa Sudka bude příští týden otevřena výstava loňské laureátky primátorské ceny Libuše Rudinské.

V kategorii sportovních fotografií ocenila porota zejména snímky z olympiády v Sydney, bodovaly také fotografie z evropského mistrovství ve fotbale Euro 2000. První cenu si však odnesl Jiří Křenek ze snímek z motocyklového závodu na brněnském Masarykově okruhu.

Stejně jako v minulých pěti ročnících soutěže neudělila porota ani letos většinu cen v kategorii vědy a techniky. Tato kategorie je málo obesílána kvůli malému zájmu zdejších médií o toto téma, postěžovala si na tiskové konferenci u příležitosti vyhlášení cen organizátorka soutěže Daniela Mrázková.

1. cena v kategorii Aktualita - Karel Cudlín (volný fotograf): Demonstrace proti globalizaci, Praha, září 2000.

2. cena v kategorii Aktualita - Josef Strouhal (Právo): Odpůrkyně globalizace, Praha, 26. - 28. 9. 2000.

3. cena v kategorii Aktualita - Peter Brenkus (volný fotograf): Slovenský prezident R. Schuster v umělém spánku, Innsbruck, červen 2000.

Čestné uznání v kategorii Aktualita - Kurt Vinion (The Prague Post): Zásah proti demonstrantům, Praha, 26. září 2000.

Fotografie roku Czech press photo 2000 a zároveň 1. cena v kategorii Aktualita - série - Jaroslav Kučera (volný fotograf): Demonstrace proti globalizaci, Praha, září 2000.

2. cena v kategorii Aktualita - série - Jan Schejbal (Mladá Fronta Dnes): Za věčný pokoj, objevený židovský hřbitov, Vladislavova ulice, Praha, 24. 2. 2000.

3. cena a kategorii Aktualita - série - František Ortmann (volný fotograf): Mc Donald´s, tak trochu jiná restaurace, Praha, Václavské náměstí, 26. 9. 2000 večer.

Cena Canon, Herbert Slavík (Mladá Fronta Dnes): Tváře Olympiády, Sydney 2000 (Cena Canon se uděluje fotografii nebo sérii fotografií zachycující co nejpůsobivějším způsobem radostnou událost. Držitel ceny získává zboží firmy Canon v hodnotě 50 000 Kč dle vlastního výběru).

Cena Kodak - Herbert Slavík (Mladá Fronta Dnes): Václav Havel při soukromé audienci u papeže, 18. 12. 1999 (Cena Kodak se uděluje fotografii nebo sérii fotografií vyjádřující co nejpůsobivějším způsobem myšlenku humanity v mezilidských vztazích. Držitel ceny získává barevné profesionální materiály KODAK podle vlastního výběru).

Cena Minolta - Eduard Erben (CPA): šťastný desetibojař Šebrle na olympiádě v Sydney 2000 (Cena Minolta se uděluje fotografii nebo sérii fotografií, jejíž autor co nejpřesvědčivějším způsobem vyjádří opravdovou radost ze života. Držitel ceny získává zboží Minolta v hodnotě 50 000 Kč).

Cena Nikon - Herbert Slavík (Mladá Fronta Dnes): Plavečtí mimozemšťané, Praha 4. 7. 2000 (Cena Nikon se uděluje fotografii nebo sérii fotografií zachycující co nejpůsobivějším způsobem téma sportu. Držitel ceny získává fotoaparát Nikon F100 a roční firemní servis).

Grant Prahy - Maria Kracíková (studentka FAMU): série Romano Maro (Grant Prahy je roční tvůrčí stipendium pražského magistrátu na fotografování proměn hlavního města a na doporučení mezinárodní poroty jej uděluje pražský primátor tomu z účastníků soutěže, který svou prací poskytuje největší záruky odpovědného a profesionálního přístupou k danému tématu. V tomto roce činí stipendium 100 000 Kč a fotograf bude výsledky své práce prezentovat při výstavě CZECH PRESS PHOTO 2001.

1. cena v kategorii Každodenní život - Michal Novotný (Lidové noviny): Čečenští uprchlíci v Ingušsku, leden 2000.

2. cena v kategorii Každodenní život - Martin Kollár (volný fotograf): Rumunští Slováci, 2000.

3. cena v kategorii Každodenní život - Josef Strouhal (Právo): Romové na Spiši, srpen 2000.

1. cena v kategorii Každodenní život - série - Maria Kracíková (studentka FAMU): Romano Maro, leden - srpen 2000.

2. cena v kategorii Každodenní život - série - Jaroslav Kučera (volný fotograf): Nové radosti v pražských hospodách, 1999 - 2000.

3. cena v kategorii Každodenní život - série - Viktor Fischer, Alena Dvořáková (volní fotografové): JAR - misie, říjen - listopad 1999.

Čestné uznání v kategorii Každodenní život - série - Václav Hubata - Vacek (Mladá Fronta Dnes): Češi v rumunském Banátu, duben 2000.

1. cena v kategorii Lidé, o nichž se mluví - Hynek Groman (Top Víkend Magazín): Ministr vnitra Stanislav Gross, Praha, Václavské náměstí, 26. 9. 2000.

2. cena v kategorii Lidé, o nichž se mluví - David Port (Lidové noviny): Česká vajíčka, Brno, 7. 3. 2000.

3. cena v kategorii Lidé, o nichž se mluví - David Port (Lidové noviny): Miloš Zeman cestovatelem, Vietnam, 14. 12. 1999.

Čestné uznání v kategorii Lidé, o nichž se mluví - Jiří Pekárek (volný fotograf): Jiří Kolář při vernisáži své výstavy ve Veletržním paláci, Praha, 20. 12. 1999.

1. cena v kategorii Lidé, o nichž se mluví - série - Peter Brenkus (volný fotograf): Šance na přežití, slovenský prezident v červnu 2000, Bratislava, Innsbruck.

2. cena v kategorii Lidé, o nichž se mluví - Alan Pajer (volný fotograf): Co že to je? Jo, bílí lvi! - předávání státních cen na Pražském hradě, 17. 11. 1999.

3. cena v kategorii Lidé, o nichž se mluví - série - Jiří Hanke (volný fotograf): Tváře pro rok 2000, říjen - listopad 1999.

1. cena v kategorii Příroda a životní prostředí - Alan Hyža (Plus 7 dní): Rybář zabíjí karetu obrovskou, druh, kterému hrozí úplné vyhubení, Corn Island.

2. cena v kategorii Příroda a životní prostředí - Jiří Smutný (volný fotograf): Nesežere mě? Washington D. C., srpen 2000.

3. cena v kategorii Příroda a životní prostředí - Martin Štěrba (CPA): Bez názvu, Chicago, USA, říjen 1999.

1. cena v kategorii Příroda a životní prostředí - série - Pavel Jasanský (Signum): Botič, Praha 2000.

2. cena v kategorii Příroda a životní prostředí - série - Alan Hyža (Plus 7 dní): Zdevastované životní prostředí po odchodu sovětských vojisk, Mongolsko, prosinec 1999.

3. cena v kategorii Příroda a životní prostředí - série - Milan Blšťák (volný fotograf): Makrosvět kolem nás.

1. cena (Zlaté oko) v kategorii Reportáž - Josef Sloup (volný fotograf): Lidé z Matiční ulice, zima 1999.

2. cena v kategorii Reportáž - Stanislav Zbyněk (ČTK): Kosovo - Sekirača, duben 2000.

3. cena v kategorii Reportáž - Josef Strouhal (Právo): Miss strip, Hrdly 17. 3. 2000.

Čestné uznání v kategorii Reportáž - Stanislav Peška (ČTK): Oslavy vítězství českých hokejistů na mistrovství světa, 15. 5. 2000.

1. cena (Zlaté oko) - Alexandr Kundrát (volný fotograf): Jiná zpráva o odpůrcích globalizace, Praha, 26. - 28. 9. 2000.

2. cena v kategorii Reportáž - série - Josef Strouhal (Právo): Odpůrci globalizace, Praha 26. - 28. 9. 2000.

3. cena v kategorii Reportáž - série Roman Čejka (Mladá Fronta Dnes): 1. máj ve Světlé pod Ještědem, 1. 5. 2000.

1. cena v kategorii Sport - Jiří Křenek (Automedia): Dramatický Highsider Phila Gilese, Brno 2000.

2. cena v kategorii Sport - Herbert Slavík (Mladá Fronta Dnes): Přitažllivost gymnastiky, Sydney 2000.

3. cena v kategorii Sport - Eduard Erben (CPA): Nekompromisní rozhodčí Collina, EURO 2000.

Čestné uznání v kategorii Sport - Jiří Kruliš (Stadion): Opožděný dialog.

1. cena v kategorii Sport - série - Eduard Erben (CPA): Nohy, které zradily - běžkyně Mastěrkovová, Sydney 2000.

2. cena v kategorii Sport - série - Eduard Erben (CPA): EURO 2000.

3. cena v kategorii Sport - série - Herbert Slavík (Mladá Fronta Dnes): Tváře olympiády, Sydney, 15. 9. - 1. 10. 2000.

1. cena v kategorii Umění - Günter Bartoš (Mladý svět): Modelka.

2. cena v kategorii Umění - Martin Kollár (volný fotograf): Moskva 2000.

3. cena v kategorii Umění - Stanko Abadžič (volný fotograf): Před zrcadlem.

Čestné uznání v kategorii Umění - Martin Štěrba (CPA): Bez názvu, Chicago, USA, říjen 1999.

1. cena v kategorii Umění - série - Petra Růžičková (volná fotografka): Belveder v krystalu, Praha 1999 - 2000.

2. cena v kategorii Umění - série - Štěpánka Stein, Salim Issa (studenti VŠUP): Móda 2000.

3. cena v kategorii Umění - série - Michal Novotný (Lidové noviny): Česko-ruské taneční divadlo Teatr Novogo Fronta.

1. cena v kategorii Věda a technika - Bořivoj Černý (Mladá Fronta Dnes): Zlomené křídlo výra velkého, Dubá na Českolipsku, září 2000. Další ceny v této kategorii uděleny nebyly.

Zvláštní cena poroty - Štěpán Hon (student FAMU): Trvalé bydliště: Zakarpatská odlast - Rachovský rajon, červenec 2000 (cena byla udělena mezinárodní porotou jednohlasně za výjimečné zpracování portrétů lidských typů v jejich prostředí).