Brno hostí bienále grafického designu

Brno se chystá na tradiční mezinárodní bienále grafického designu. Letošní 21. ročník se mimo jiné zaměřuje na ilustraci a písmo v knihách, časopisech, novinách a internetu. Bienále nabídne tvorbu 120 autorů z 26 zemí, třeba z Japonska, Rakouska nebo Číny.

Organizátoři před letošním ročníkem, který potrvá od 15. června do 24. října, přikročili k selekci. Z přihlášených 320 autorů porota vyloučila dvě třetiny tvůrců a přes 1500 prací, což v dřívějších letech nebylo zvykem.

"Hlavním důvodem bylo především to, že porotcům už nestačila jen kvalita v rámci dosaženého standardu. Záměrem bylo vybrat práce, které jsou schopny posunout design dopředu, tedy ty, které naznačují možnosti dalšího vývoje," uvedli pořadatelé.

Podle porotců kvalitní práce přišly z Japonska, Číny, Koreje a Rakouska.

Bienále je rozčleněno do čtyř výstavních kategorií: knihy a výstavní katalogy, časopisy a noviny, tvorba písma a nová média. I když oblast nových komunikačních médií byla letos zastoupena ve dvojnásobném počtu než tomu bylo před čtyřmi lety, autoři stále ještě preferují média tradiční.

"Je to i tím, že jejich tvůrci se příliš podobných soutěží nezúčastňují, spíš komunikují mezi sebou, a to zase prostřednictvím nových technologií. Je škoda tyto práce prezentovat třeba v tištěné podobě," uvedl předseda poroty Aleš Najbrt.

Novější média jsou zastoupena a prezentována v deseti doprovodných výstavách. Jedna z nich je například zaměřena na současný švýcarský design.

Pořadatelé také upozorňují na přehlídku knižní tvorby Adrieny Šimotové a Stanislava Kolíbala či na výstavu prací členů mezinárodní poroty. Vedle udělení  Velké ceny, ceny zvané Zlaté B bude vyhlášena i Cena kritiky.

Bienále bylo založeno v roce 1963 a koná se v každém sudém roce. Spolupořadateli jsou město Brno, Design centrum ČR, Dům umění města Brna a Unie výtvarných umělců ČR.