Pablo Picasso - Portrét Suzanne Blochové

Pablo Picasso - Portrét Suzanne Blochové | foto: Reuters

Brazilci našli ukradená plátna Picassa a Portinariho

  • 6
Brazilská policie oznámila, že našla dva ukradené obrazy Pabla Picassa a Brazilce Cándida Portinariho. Plátna v hodnotě 56 milionů dolarů zloději odnesli minulý měsíc z muzea v Sao Paulu. V policejní cele skončili dva podezřelí.

"Obě plátna byla nalezena v Sao Paulu," řekl mluvčí policie. Neupřesnil, kde byla plátna objevena, ani kde byli podezřelí zadrženi.

Ani jedno z děl nebylo pojištěno. Jde o Picassův Portrét Suzanne Blochové z roku 1904, který je považován za jedno z vrcholných děl vystavených v muzeu, jeden z relativně vzácných exemplářů malířova takzvaného modrého období.

Druhým nalezeným dílem je jedna z nejznámějších maleb Portinariho nazvaná Pěstitel kávy z roku 1939. Jeho hodnota se odhaduje na téměř šest milionů dolarů., Picassův obraz je ceněn na 50 milionů dolarů.

Oznámení policie o nálezu obrazů se objevilo jen několik hodin poté, co zvláštní policejní jednotka pověřená bojem proti organizovanému zločinu prohlásila, že plátna byla pravděpodobně vyvezena ze země, aby mohla být prodána na tajných uměleckých trzích.

Muzeum i policie uvedly, že krádež obrazů, k níž došlo loni v prosinci, byla profesionálně provedena a uskutečnila se zřejmě na zakázku. Obrazy byly odcizeny z různých místností během necelých čtyř minut, kdy v nich zrovna nebyli strážci.

Celou operaci zlodějů sice nahrály průmyslové kamery, ale muzeu chybělo poplašné zařízení. Po krádeži byla bezpečnostní opatření v muzeu a kolem něho zpřísněna.