Zatím můžeme hovořit pouze o příjemném večeru

- Ačkoliv si skupina Fun Lovin' Criminals vždy zakládala na svém image newyorských gangsterů, jejich sobotní pražské vystoupení proběhlo ve vstřícné a nenásilné atmosféře. Žádné pózy a ostrá gesta, ale ani odzbrojující energie. Prostě jen sympaticky eklektický koncert, který chutně vstřebával nejrůznější vlivy z americké hudební tradice. Fun Lovin' Criminals se nalézají v paradoxní situaci - jejich pozice je mnohem silnější v Evropě než na domovském kontinentu a beznadějně vyprodaná Míčovna tento fakt jenom podtrhla.

Jejich vyhlášené a skutečně vtipné texty svým ironickým nadhledem totiž zároveň shazují gangsterská klišé amerického hip hopu a vysmívají se proudu, který je u nich doma stále tolik populární. Jednou vám prozradí návod k vyloupení banky, podruhé vybízejí k osvobození jednoho z mafiánských bossů Johna Gottiho, ale naštěstí mají co nabídnout i neználkům anglického jazyka. Ano, řeč je o hudbě.
A to přesto, že o originalitě nebo famózní instrumentaci nemůže být řeč a že v sobotní večer kapela zjevně nebyla v té úplně nejsilnější formě. Přednost jejich muziky spočívá v lehkovážné eleganci, s níž naprosto přirozeně mísí tak odlišné prvky.
Dokáží být rockově břitcí, bluesově tradiční i hiphopově vláční, jen málokdy ztrácejí jiskru a nápaditost.
FLC hrají jen ve třech a zejména v případě multiinstrumentalisty Fasta zamrzí, že musí za pomoci přednatočených sekvencí neustále přebíhat mezi baskytarou, trumpetou a klávesami. Minimálně dechová sekce by jim byla ku prospěchu, takto se zbytečně ochuzují o pestré aranže studiových nahrávek a méně výrazné skladby se následně slévají do jedné hmoty. Situaci však vždycky nakonec zachránil kytarista a zpěvák Huey, který i přes zjevnou únavu dokázal smazat hranici mezi pódiem a hledištěm.
Svým "vykouřeným" hlasem uvedl vtipně každou skladbu a díky své portorikánské výřečnosti hbitě reagoval na hlášky z publika.
Koncert sestavený z alb Come Find Yourself a 100% Colombian tak pozvolna gradoval, a kdyby se kapela do hraní položila s ještě silnější vášní, mohlo jít o večírek, na který by zhýčkaně noblesní Míčovna ještě dlouho vzpomínala. Takhle můžeme hovořit pouze o příjemném večeru. Hrad zatím muzikantští gangsteři nedobyli.

Fun Lovin'Criminals

Pořádala agentura 10:15 Promotion

Míčovna Pražského hradu, Praha 20. března

Tankred Dorst: Málinka, bobr a král na střeše
Moravské divadlo Olomouc

překlad Josef Balvín
režie Peter Gábor
scéna Martin Víšek
kostýmy Alexandra Grusková
dramaturgie Věra Mašková
hudba Peter Vaňouček

Uvedeno 21. března v Praze na festivalu
České divadlo 98-99 v Divadle v Dlouhé