Německý spisovatel Volker Kutscher. | foto: Koláž iDNES.cz

Diktatura by v Německu nastala i bez Hitlera, říká autor Babylonu Berlín

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Románu Mokrá ryba, prvního dílu jeho detektivní ságy z meziválečného Berlína, se ve světě prodalo víc než dva miliony výtisků. Na letošní pražský veletrh Svět knihy přijel německý spisovatel Volker Kutscher představit devátý díl Transatlantik a připravuje desátou knihu o Mnichovské dohodě, jíž celou sérii uzavře. Studoval němčinu, filozofii a historii na univerzitách v Kolíně nad Rýnem a Wuppertalu, a než se stal spisovatelem, pracoval jako novinář.

Děj vaší detektivní ságy se odehrává na přelomu 20. a 30. let minulého století v Berlíně. Proč jste si vybral právě toto město a tuto dobu?
Jde o vrcholné období Výmarské republiky, kdy vládne napětí jak na kulturní, tak politické scéně. A kdy demokratické naděje spěly k tragickému konci, což zasáhlo nejen Německo, ale vlastně celou Evropu, protože moci se chopil nacistický režim. Nejen já jsem si položil otázku, jak se to mohlo stát. Jak se civilizovaný svět mohl změnit v takovou obří diktaturu? Historie na tyto otázky hledá analytické odpovědi. Já jsem se vydal cestou fikce. Snažil jsem se ty odpovědi najít díky svým postavám, do nichž jsem se jako autor vciťoval. Ptal jsem se jich třeba, jak se mohla společnost, tedy lidé, tak rychle změnit.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma