Woody Allen (New York, 15. července 2015)

Woody Allen (New York, 15. července 2015) | foto: AP

Velký knižní čtvrtek letos otevírá Woody Allen a Bianca Bellová

  • 0
Autobiografie Woodyho Allena i nová povídková sbírka Bianky Bellové láká na letošní nabídku Velkého knižního čtvrtka. Celkem dvanáct knižních novinek zamíří do prodeje 18. března.

„O velkých komicích se říká, že to jsou ve skutečnosti strašně smutní lidé a já si až do chvíle, než jsem Allenovu knihu překládal, neuvědomoval, do jaké míry to platí i o něm. Skrývá velký smutek a špatné mínění o sobě i světě,“ říká k životopisné knize slavného amerického režiséra její překladatel Michael Žantovský.

K nápadu vydat povídkový soubor spisovatelku Bianku Bellovou přivedla pandemie. „Když došlo ke karanténě, tak jsem začala publikovat povídky na sociálních sítích, lidé si říkali o další, tak jsme si po dohodě s nakladatelem řekli proč je nevydat také knižně,“ vysvětluje. Sbírka nese název Tyhle fragmenty a dokazuje, že každá životní situace může být přelomová.

Ze Slovenska na tuzemský knižní trh míří další temný příběh z pera novináře a spisovatele Jozefa Kariky. Mysteriózní thriller Smršť vypráví o fenoménu halného větru, v Polsku dobře známého a zdokumentovaného jevu. „Když fouká, stoupá počet násilností, nehod, vražd i sebevražd. Jak to ale souvisí s nebezpečným silničním úsekem na úpatí Západních Tater?“ nastiňuje nakladatelství příběh. 

Svou novinkou tentokrát znovu do nabídky přispěl i Aleš Palán, hudební fanoušky potěší titul Dylan se dal na elektriku a do zákulisí stalinské společenské smetánky pozvou vzpomínky Agnessy Mironovové, ženy stalinského čekisty Sergeje Mironova. Do knižní podoby je převedla historička Mira Jakovenková.