Spisovatelka Karin Lednická

Spisovatelka Karin Lednická | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Nové knihy napsala Karin Lednická i Ondřej Hübl. Uvede je knižní čtvrtek

  • 0
Velký knižní čtvrtek letos na jaře nabídne dvanáct nových titulů. Silné zastoupení má tentokrát původní česká tvorba. Nové romány napsaly spisovatelky Karin Lednická nebo Bianca Bellová, v nabídce jsou také příběhy od Ondřeje Hübla nebo nového rektora JAMU Petra Michálka. Do knihkupectví tituly zamíří 24. března.

Reklamní textař a scenárista Ondřej Hübl po povídkové knize Hod mrtvou labutí přichází s románovým debutem Opona, ve kterém své hrdiny posílá zpět do padesátých let minulého století. Bianca Bellová pak podle nakladatele napsala knihu, „jakou byste od ní nečekali“. Její Ostrov má skrývat „tajemství i zámlky, věrnost a zradu, touhu i laudanum“.

Karin Lednická, autorka úspěšného Šikmého kostela, formou literárního dokudramatu Životice: obraz (po)zapomenuté tragédie připomíná příběh malé vesnice uprostřed Těšínského Slezska ze srpna 1944. V Životicích tehdy odvetou za partyzánský útok zavraždilo gestapo 36 mužů a desítky dalších odvleklo do koncentračních táborů.

Milovníkům napětí a historie je určen román Smrt na kůru od Dalibora Váchy. Autor v něm mapuje přípravu atentátu na Reinharda Heydricha a teror rozpoutaný po jeho provedení. Novinku představuje taktéž Petr Michálek, nedávno jmenovaný rektor brněnské JAMU bývalý ředitel Městského divadla Zlín a autor kontroverzní hry Ovčáček čtveráček.

Pro děti je tentokrát určena třeba Kniha pocitů Ester Staré provázená ilustracemi jejího manžela Milana Starého nebo příběh Luna z lůna od terapeutky a koučky osobního růstu Barbory Englischové.

Zahraniční autory zastupuje třeba proslulý přírodovědec a dokumentarista David Attenborough s publikací Výpravy do divočiny s podtitulem Dobrodružství mladého přírodovědce.

Mezi další zahraniční autory patří americký astrofyzik Michio Kaku nebo Naomi Woodová se svým románem Hra s tajemstvím. „V románu je výrazná česká stopa, jednou z hlavních hrdinek je Charlotte, tajemná studentka z Prahy,“ uvedl překladatel  Lukáš Novák.

Jeden z nejoceňovanějších spisovatelů a scenáristů žánru sci-fi a fantasy Neil Gaiman připravil pro mladé čtenáře rýmované vyprávění Pirátský guláš s ilustracemi Chrise Riddella. „Je to sice kniha pro malé, ale ‚drsňácké‘ čtenáře,“ sdělil překladatel Richard Podaný.

Velký knižní čtvrtek se v Česku koná po vzoru Británie, kde měl pomoci knihám a knihkupcům v době ekonomické krize. Několik českých nakladatelství od roku 2011 vždy na jaře a na podzim společně nabízejí kolekci knih napříč žánry.

,