Kája Saudek: Lips Tullian

Kája Saudek: Lips Tullian

Saudkův komiks, po kterém sběratelé šílí, vyjde knižně

  • 10
Necelý rok poté, co na českém trhu zazářilo legendární dílo Káji Saudka Muriel a oranžová smrt, se chystá jeho další kniha. Nakladatelství Albatros plánuje na říjen dobrodružný příběh Lips Tullian.

Osudy obávaného náčelníka lupičů Tulliana (psán též Lips Tulián) vycházely roku 1972 na stránkách časopisu Mladý svět, dílo tak vznikalo v Saudkově vrcholné formě nedlouho po zmíněné Muriel. Scénář navíc napsal Jaroslav Weigel, známý člen Divadla Járy Cimrmana. Lips Tullian knižně zatím nikdy nevyšel, na sběratelských aukcích se objevuje jako ceněná rarita.

Saudka k příběhu inspirovala pokleslá literatura - i když Lips Tullian, jinak též Filip z Mengštejnu, byl skutečnou postavou z přelomu sedmnáctého a osmnáctého století. Podle všeho žil dost barvitý život, který - jak už to tak u zbojníků na hranici zákona bývá - završila až poprava.

Milovník i zbojník

Tullianova příběhu se okamžitě zmocnila lidová slovesnost a zřejmě na základě anonymních německých podkladů se zrodil román, který zpracoval Kvidon z Felsů a roku 1894 vydal ve sto osmnácti sešitech pražský nakladatel Alois Hynek. Pro Káju Saudka, který měl vždycky slabost pro hrdiny velkého střihu, dramatický děj a sošné krásky, se tak Tullian stal po určitém hledání - poněkud vybočoval z jeho žánru - oblíbeným představitelem. Putuje z jedné ženské náruče do druhé, bojuje s padouchem Sahrbergem, bohatým bere a chudým dává.
Saudek si ho nakonec tak oblíbil, že když byl komiks komunisty zakázán, potají ho umisťoval do dalších seriálů i ilustrací.

Kniha vyjde ve větším formátu, na křídovém papíře, prodávat se bude za 599 korun. Po zkušenostech s Muriel, která zmizela z pultů za dva týdny, se chce tentokrát nakladatelství Albatros na zájem čtenářů připravit vyšším nákladem kolem deseti tisíc výtisků.