Spisovatel Fjodor Michajlovič Dostojevskij, stejně jako třeba Platón, údajně šíří LGBT propagandu.

Spisovatel Fjodor Michajlovič Dostojevskij, stejně jako třeba Platón, údajně šíří LGBT propagandu. | foto: Profimedia.cz

Dostojevskij, Platón a další. Stovky děl mají v Rusku kvůli LGBT stopku

  • 18
Ruské nakladatelství Megamarket potvrdilo agentuře RIA Novosti existenci seznamu literárních děl, která není radno nabízet zákazníkům. Seznam vznikl již v roce 2022 v reakci na tehdy přijatý zákon, který zakazuje takzvanou LGBT propagandu. Obsahuje na 250 položek; jde o díla spisovatelů jako jsou Fjodor Dostojevskij, Platón, Stephen King nebo Paulo Coelho.

„Megamarket se podílel na diskusích o seznamu a jeho přípravě – a, stejně, jako všichni účastníci trhu, stáhl všechny tituly na něm z nabídky,“ potvrdila společnost agentuře RIA Novosti.

Seznam vznikl podle Megamarketu pod hlavičkou asociace elektronického obchodu s cílem splnit požadavky zákona o zákazu LGBT propagandy, který vstoupil v platnost v prosinci 2022. Tento zákon přikazuje provozovatelům audiovizuálních služeb a televizním stanicím identifikovat případnou LGBT propagandu v obsahu, který sdílejí nebo vysílají – a vyloučit veškerý takový obsah z nabídky.

Nutnost plnit požadavky daného zákona ještě podtrhlo rozhodnutí ruského Nejvyššího soudu z listopadu 2023 – vydané na základě požadavku ruského Ministerstva spravedlnosti – které označuje „mezinárodní veřejné hnutí LGBT“ za extremistickou organizaci.

Za pozornost stojí, že v ruských médiích bývá zkratka LGBT označována hvězdičkou a doprovozena vysvětlivkou, že jde o zkratku pro extremistické hnutí, které je v Rusku zakázané.

Nejen klasikové…

Začátkem února spustil dohledový orgán nad obsahem internetu, Roskomnadzor, vyšetřování platformy pro výuku jazyků Duolingo. Důvodem je, že některé úlohy v aplikaci mají obsahovat „LGBT propagandu“. Jde především o to, že zmíněné úlohy obsahují neutrální pojmy „rodič 1“ a „rodič 2“ namísto pojmů „otec“ a „matka“.

Šéf výboru ruské sněmovny pro informační politiku se v té souvislosti nechal slyšet, že pokud se problém nepodaří vyřešit, bude regulátor muset Duolingo v Rusku zablokovat.