Spisovatelka J. K. Rowlingová (2020)

Spisovatelka J. K. Rowlingová (2020) | foto: Debra Hurford Brown

Pohádku Ikabog napsala Rowlingová pro své děti. Nyní vychází česky

  • 0
Jak vypadají příběhy, které slavní spisovatelé vyprávějí svým dětem před spaním, se veřejnost dozví jen málokdy. Autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová teď udělala výjimku a s čtenáři se podělila o pohádku Ikabog, kterou stvořila pro své potomky před deseti lety. Chce tak svým fanouškům ulehčit období zasažené koronavirovou pandemií.

V českém překladu bude Ikabog po kapitolách vycházet zdarma na internetu v překladu Petra Eliáše, šéfredaktora nakladatelství Albatros. První zveřejněné kapitoly značí, že potterovský styl vyprávění tentokrát není na pořadu dne. Rowlingová ctí pohádkovou formu příběhu a vyprávění podřizuje věku čtenáře. Činí tak však natolik citlivě, že příběh brzy pohltí i dospělé.

Ikabog odkazuje k dávné legendě o strašlivé příšeře, která ohrožuje mír a štěstí v království Přehršlánie, jinak bohaté a prosperující zemi, kde se pije to nejlepší víno, zrají nejchutnější sýry a peče nejjemnější pečivo. Jednoduše ráj, kterému navíc vládne velkorysý a pohledný král Norbert Neohrožený společně se svými kumpány Flusbrockem a Kydliánem.

Stejně jako v případě českého překladu Harryho Pottera je i Ikabog plný hravých novotvarů – sýrařská velmoc v království se jmenuje Tvarošice, nejlepší šunky se dusí ve Vurstoporku a réva si bere sílu z půdy v Maceravě.

„Říkalo se, že stačí projít se po ulicích a vdechovat zdejší vzduch a člověk se drobátko picne. Nejlepší ročníky se prodávaly za tisíce a tisíce zlatých a maceravští obchodníci s vínem patřili k nejbohatším lidem v království,“ popisuje Rowlingová v příběhu.

Kapitoly budou na webových stránkách přibývat každý všední den až do 9. října. Celkem jich bude 64, přičemž někdy nakladatelství Albatros zveřejní jen jednu, jindy i tři. Knižně vyjde Ikabog v listopadu a autorka věnuje svůj honorář na projekty, které pomáhají lidem nejvíce zasaženým pandemií, a to jak ve Velké Británii, tak v zahraničí.

Příběh v tištěné podobě na její přání doprovodí ilustrace dětských čtenářů. Albatros proto vyhlašuje pro děti od šesti do třinácti let ilustrátorskou soutěž. Jejich úkolem bude zachytit jakýkoliv motiv z příběhu a přenést ho na papír.

Zaslat obrázky je možné do 13. října. Do knihy, která vyjde 23. listopadu, se dostane celkem 34 nejlepších ilustrací vybraných odbornou porotou.