knihy - literatura (ilustrační foto) | foto: Corbis, Profimedia.cz

Na Bibli nemá ani rudý Mao

  • 14
"Ten, kdo se staví na stranu pracujícího lidu pouze slovy, je revolucionář slovy, zatímco skutečný revolucionář je takový, který se staví na stranu pracujícího lidu nejen slovy, ale i skutky." Věta z takzvané "rudé knížky" čínského diktátora dnes asi málokoho přesvědčí o tom, že právě toto dílo je druhou nejprodávanější knihou všech dob.

Podle Američana Russella Ashe, jehož specializací je sestavovat žebříčky na cokoliv, se titulu Citáty z díla předsedy Mao Ce-tunga od prvního vydání v roce 1966 prodalo 900 milionů výtisků.

Je to však tak trochu povinný bestseller, o jehož rozšíření se přičinilo zejména to, že v letech 1966 až 1971 musel jednu kopii vlastnit každý dospělý Číňan. V češtině vyšly Maovy citáty roku 1968, získat se daly na čínské ambasádě.

Paradoxně na pomyslném prvním místě stanul titul, jehož poselství a hodnoty se od toho Maova diametrálně liší: namísto nenávisti k třídnímu nepříteli vyzývá k lásce a porozumění.

Bible svatá – kniha, jež je základem křesťanství, od Gutenbergova vynálezu knihtisku vyšla ve více než 2000 jazycích a dialektech. I když přesná čísla se určují jen obtížně, nejčastěji se uvádí počet šesti miliard prodaných výtisků.

Problém s Rowlingovou
Mezi prvních pět míst se kupodivu nedostal žádný z novodobých bestsellerů, i když se sérií Joanne K. Rowlingové o Harrym Potterovi je to poněkud problematické. Agentury uvádějí buď jen souhrnná čísla, či případně prodejnost titulů za první den na trhu.

Do vydání šesté knihy Harry Potter a Princ dvojí krve činil celkový prodej 265 milionů výtisků. To v průměru znamená více než padesát milionů exemplářů od každého titulu, čímž by Rowlingová obsadila zhruba sedmou pozici.

Spolu s úspěšným americkým románem Jacqueline Susannové Údolí panenek z roku 1966 (o rok později zfilmovaným) o třech mladých ženách poznamenaných světem showbyznysu by tak knihy Rowlingové byly jedinými vskutku beletristickými tituly seznamu.

Další ze současných světových hitů, Brownova Šifra mistra Leonarda, by se s prodejem 17 milionů do desítky nejúspěšnějších zatím nedostal, nicméně vzhledem k tomu, že vyšel roku 2002, jde o úctyhodný nástup.

Seznam také ukazuje americkou dominanci na světovém knižním trhu: knihy, které ani nemají český překlad, se prodávají v desítkách milionů. To je případ Příručky amerického pravopisu Noaha Webstera. Poprvé vyšla roku 1783 a v 19. století se stala preferovanou učební pomůckou na amerických školách. Prodaný náklad činí sto milionů výtisků.

Rekordy přitahují
Trocha voyeurství a fascinace nej všeho druhu, od nejmenšího koně až k nejtlustší ženě, pomohla Guinnessovým světovým rekordům, vydávaným od roku 1955, ke čtvrtému místu s 94 miliony prodaných výtisků.

Je ovšem třeba podotknout, že v případě Guinnessových rekordů či Světových almanachů jde o součet všech aktualizovaných ročních vydání. Světový almanach, kniha faktů, vychází pravidelně od roku 1868 (vynechal jen v letech 1876–1886), od té doby se ho prodalo bezmála 74 milionů výtisků.

Tato nepominutelná referenční kniha sahající od sportu přes historii až k zeměpisu či umění v češtině či slovenštině zatím vyšla jen ve svých vydáních na rok 1965, 1966 a 1967.

Pak jsou tu McGuffeyho čítanky (The McGuffey Readers) s prodejností šedesát milionů výtisků, antologie krátkých příběhů pro malé čtenáře, jejichž první vydání se datuje rokem 1836. V té době však čítanka sloužila též jako zdroj morálního poučení, během 19. století ji využívalo 80 procent amerických školáků.

Celosvětovým hitem se stala i kniha newyorského pediatra Benjamina Spocka Vy a vaše dítě z roku 1946 o tom, jak správně pečovat o děti. Koupilo si ji na padesát milionů čtenářů, byla přeložena do 39 jazyků, česky vyšla až roku 1992.

Na prodejnost čtyřiceti milionů výtisků dosáhl esej samouka a vášnivého čtenáře Elberta Hubbarda Poselství Garciovi z roku 1899 (česky 1913). Stal se modelem úspěchu a závratné prodeje jsou zřejmě také výsledkem masového skupování tohoto titulu firmami, které ho pak distribuovaly zaměstnancům.

Top ten nejprodávanějších knih uzavírá titul  V jeho šlépějích z pera kansaského duchovního, reverenda Charlese Monroea Sheldona, z roku 1896 o využití Bible v každodenním životě.

Pro svá nedělní kázání si psal příběhy na pokračování, v nichž vyprávěl o městě Raymond, kde marně hledá práci nezaměstnaný a vyčerpaný Jack Manning.

Po mnoha odmítnutích Manning zaslechne při bohoslužbě náboženskou píseň a k duchovním se obrátí s tím, že by na světě možná neexistovalo tolik zla, kdyby všichni ti, kteří zpívají takové písně, vyšli ven a prožili je.

Svůj proslov, po němž zemře, ukončí otázkou: Co by udělal Ježíš? Pastor kostela poté rozhodne, že skutkům bude předcházet úvaha: Co by udělal Ježíš?