Spisovatel Michal Viewegh s knihou Zrušený rok - Deník 2020

Spisovatel Michal Viewegh s knihou Zrušený rok - Deník 2020 | foto: Euromedia

Michal Viewegh vydává další deník. Píše o zrušeném roku 2020

  • 6
První deník Michala Viewegha vyšel knižně v roce 2006, další o pět let později a letos se k vyprávění formou autobiografických denních záznamů populární český autor vrací znovu. Kniha se jmenuje Zrušený rok - Deník 2020 a vychází v nakladatelství Ikar.

Jak už název napovídá, Viewegh zaznamenal události „nejpodivnějšího i nejbolestivějšího období, jaké kdy obyvatelé této planety zažili“, uvádí nakladatelství. V deníku píše o své sázavské domovině, návštěvách novinářů, dcerách i sousedech, přičemž ústředním motivem deníku zůstávají autorovy úvahy o vlastním životě, situaci ve společnosti i aktuálních pocitech.

„Jedna z několika životních situací, které opravdu z celého srdce nenávidím a kterým se až hystericky snažím vyhýbat, je tato: kdosi z mých nejbližších mě o něco požádá a já mu nezištně vyhovím, čímž zklamu nebo naštvu jiného bližního! Za dobrotu na žebrotu v praktickém provedení,“ píše například v záznamu z 5. dubna loňského roku.

Dosud poslední román Michala Viewegha Převážně zdvořilý Leopold vyšel loni a vyprávěl o novináři středního věku Poldovi, chytrém ale vesměs pohodlném muži, kterému jedna cesta na hudební festival výrazně zasáhne do života.

Zrušený rok – Deník 2020 vyjde letos v červenci i jako audiokniha pod značkou Témbr. Hlas jí propůjčí Saša Rašilov. Režírovat bude Jan Drbohlav.