Martina Formanová s knihou Nalakuj to narůžovo (2021)

Martina Formanová s knihou Nalakuj to narůžovo (2021) | foto: Nakladatelství Prostor

Nalakuj to narůžovo. Martina Formanová napsala svou nejintimnější knihu

  • 3
Když skutečnost nestojí za nic, ať alespoň dobře vypadá. Martina Formanová začala psát po smrti manžela Miloše Formana novou knihu. Proč se ji rozhodla pojmenovat Nalakuj to narůžovo, netřeba vysvětlovat.

Není tajemstvím, že vystudovaná scenáristka Martina Formanová ve svých knihách často vychází z vlastní zkušenosti a dovede se čtenáři odhalit. Díky správné kombinaci sebereflexe, vypravěčského talentu a otevřenosti, tak činí s nadhledem a bez zbytečných příkras. A jinak tomu není ani v případě nové knihy Nalakuj to narůžovo.

Soužití s Milošem Formanem autorce do života bezesporu přineslo nespočet zajímavých momentů a vzácných setkání. S Henrym Kissingerem, Miou Farrowovou, Eltonem Johnem a spoustou jiných. Koneckonců i kniha je toho důkazem. Přesto dokáže se stejnou vášní jako o těchto chvílích psát i o lásce ke chlebíčkům, pokleslé hudbě a vánočnímu pozlátku.

Vzpomínky a historky, ke kterým se Formanová vrací, lze jen těžko charakterizovat jedním slovem. Některé hraničí s pohádkou, jiné se vracejí k realitě všedního dne, všechny však spojuje všudypřítomná láska k životu a oddanost. Ať už vypráví o setkání se spolužákem z FAMU, scenáristou Petrem Jarchovským, o zástupu domácích kocourů a psů, hospodyni Marrise nebo vlastních synech. 

„Doteď jsem se neustále něčemu a někomu přizpůsobovala. Škole, dětem, manželovi. Veškerý můj volný čas byl ohraničen nároky a požadavky druhých jako závorami a mně přišlo přirozené a uspokojující je respektovat a naplňovat. Jenže najednou jsou závory pryč a přede mnou nedozírná pláň, na které budu muset nakonec vytyčit mantinely svého nového života,“ píše.

Kniha začíná zápisky ze srpna 2018, čtyři měsíce po smrti Miloše Formana. Ono trochu otřepané, avšak nevyhnutelné „hledání sebe sama“ po smrti bližního prostupuje celým textem. Místy tklivě, když přiznává, že už možná navždycky zůstane sama: „Vůbec nechápu, jak rychle těch třiadvacet let s Milošem uteklo, ale vlastně chápu, protože čas s ním byl vždy zajímavý a zábavný.“ Jindy humorně, třeba když vypráví o lekcích stand-up comedy v New Yorku, jež začala navštěvovat.

„Když jsem poprvé stála před třídou svých povětšinou podstatně mladších spolužáků, spíš než coby komička jsem se cítila falešně jako herečka v televizní inscenaci, kdy hrdinka, kterou ztvárňuje, odchází od manžela s kufrem, jenž je očividně prázdný,“ popsala své prvotní pocity z nového koníčku, který ji nakonec dovedl až na jeviště Gotham Comedy Clubu. Místa, kde vystupovali věhlasní baviči Larry David nebo Jerry Seinfeld.

Kromě prohlubování komických dovedností se však Martina Formanová vrací i ke své původní profesi a pracuje na scénáři k filmu Sestry, který by měl režírovat Jan Hřebejk. Knihu Nalakuj to narůžovo vydalo nakladatelství Prostor.