Obálka knihy Moje případy 1. oddělení

Obálka knihy Moje případy 1. oddělení | foto: archiv

Kriminalista Josef Mareš u výslechu. Vychází kniha Moje případy z 1. oddělení

  • 0
Třicet let u policie, stovky vyřešených vražd, setkání s nejznámějšími zločinci doby. Bývalý kriminalista Josef Mareš má o čem vyprávět. Populární seriály Devadesátky a Případy prvního oddělení budiž důkazem. To je však jen zlomek z toho, co bývalý šéf pražské mordparty zažil. Víc se mohou čtenáři dozvědět v nové knize Moje případy z 1. oddělení.

Rozhovor s Josefem Marešem vedl Martin Moravec, šéf Magazínu DNES a autor úspěšných knižních rozhovorů s neurochirurgem Vladimírem Benešem a pilotem Davidem Heclem. Ptal se na zákulisí kriminální práce, zda muži vraždí jinak než ženy, kterých pachatelů mu bylo líto anebo proč se k některým choval hezky, a dokonce jim vařil kafe.

O výběru zpovídaných Martin Moravec říká: „Je to čistý instinkt, nikoho z nich jsem předtím neznal. Ale všechny tři jsem slyšel vyprávět a viděl jsem, jak jim při povídání o jejich práci svítí oči. A protože mě zrovna jejich obory extrémně zajímaly, hned mi v hlavě začalo naskakovat, na co všechno bych se jich zeptal. Tak jsem sebral odvahu a jednoho po druhém je oslovil.“

Josef Mareš pracoval u policie téměř třicet let. Zažil divoká devadesátá léta. Byl u vytahování sudů z Orlické přehrady, mluvil s Ivanem Jonákem, Františkem Mrázkem nebo Ivanem Roubalem. Mezi jeho nejznámější případy z novější doby patří pražský taxivrah, pátrání po zmizelé Aničce či vražda novináře Michala Velíška.

Martin Moravec se narodil v roce 1981 v Rychnově nad Kněžnou a v roce 1999 se stal sportovním reportérem deníku MF DNES. O tři roky později začal psát pro čtvrteční Magazín DNES. Kniha rozhovorů s Josefem Marešem je jeho šestým titulem. První byl soubor fejetonů Enter, mami!, následovaly sportovní biografie Jsem a Jiná a pak už zmiňované knižní rozhovory.