Langerovu cenu má rudolfínský román

Letošní vítězkou Ceny Františka Langera se stala překladatelka a prozaička Zora Beráková (1921), která zaujala svým historickým románem z rudolfínské doby Konec hodokvasu. Za svůj rukopis získala odměnu pětadvacet tisíc korun.

Cenu předal Berákové literární kritik a editor Vladimír Justl, který vede  správní radu Nadačního fondu Františka Langera.

Rozsáhlé dílo Berákové, která je známá též jako autorka próz pro děti a mládež, se odehrává v rudolfínské Praze na přelomu 16. a 17. století a zabývá se zejména osudy rodu Lobkowiczů.

Literární historik Jiří Holý charakterizoval oceněný rukopis jako živý, barvitý, s autenticitou a zajímavým dějem.

"Autorka zachycuje dějiny v jejich reálné všednodennosti, ale s vědomím mravních hodnot a odpovědnosti člověka za skutky v době, která byla velmi bouřlivá, což je aktuální i v současnosti," dodal Holý.

Prémii soutěže v hodnotě sedmi tisíc korun získala Blanka Kubešová za psychologickou prózu Sedm dnů, v níž podává  obraz pražského života od dvacátých let 20. století do doby poválečné. Jde o příběh umírajícího doktora, s nímž se prolíná osud jeho dcery.

Ocenění, které hodnotí dosud nepublikované rukopisy, vzniklo roku 1995. Nadační fond Františka Langera je uděluje původnímu autorskému dílu, které zpracovává téma Prahy od dávné minulosti po současnost. Žánrově nejsou díla omezena.

"Soutěž je anonymní, autory rukopisů dopředu neznáme, což někdy může přinést překvapení – do finále se leckdy dostanou i autoři neznámí, zatímco ti známí zůstanou stranou," připomíná Jiří Holý.

Holý spolu s Vladimírem Justlem koncipuje jedenadvacetisvazkové Spisy Františka Langera, na nichž se podílí několik nakladatelství. Dosud vyšlo čtrnáct svazků, letošní rok přinese  další dva.