Scott McCloud

Scott McCloud | foto: Wikipedia

Knižní tipy: Nerozumíte komiksu? Napravte to

  • 1
Komiks s definitivní platností "tipujeme" v beletristické rubrice. Pokud nevíte proč, pročtěte si klasické dílo Scotta McClouda.

Předcházející knižní tipy najdete ZDE
TIP TÝDNE - Beletrie
SCOTT McCLOUD: Jak rozumět komiksu
(BB/art)
Americký komiksový tvůrce a teoretik (nar. 1960) se proslavil v roce 1984 sci-fi komiksem Zot! a je autorem několika dalších knih a sérií. Největší slávu mu však přinesla práce Jak rozumět komiksu (Understanding Comics), vydaná poprvé v originále roku 1993. Následovala ji dvě volná pokračování Reinventing Comics (2000) a Making Comics (2006). "Pokud jste někdy trpěli výčitkami, že jste promarnili život čtením komiksů, tak si okamžitě pořiďte a přečtěte knihu Scotta McClouda. Ty výčitky vás asi nepřejdou, ale už budete vědět, proč k tomu došlo, a budete na to pyšní," pronesl na adresu Jak rozumět komiksu tvůrce nad jiné povolaný, autor seriálu Simpsonovi Matt Groening. Vtip McCloudova díla je v tom, že o komiksu teoretizuje komiksovou formou a kromě obrovského vhledu a schopnosti předávat informace je také jak se sluší a patří zábavný.

TIP TÝDNE - Napětí
JIŘÍ ŠULC: Operace Bruneval
(Knižní klub)
Nový špionážní román autora, který za svůj loňský debut Dva proti Říši, pojednávajícím o atentátu na R. Heydricha, obrdžel Literární cenu Knižního klubu, pojednává o drobné a méně známé odvážné operaci 2. světové války, jež měla v dané době klíčovou důležitost. V únoru 1942 bylo na pobřeží kanálu La Manche v okupované Francii vysazeno 120 britských výsadkářů s úkolem obsadit a rozmontovat německý protiletecký radar Würzburg. Poté se měli vrátit do Anglie s klíčovými součástkami. Na základě důkladného studia události popisuje autor jak okolnosti, které operaci předcházely, tak vlastní akci, a současně přidává napínavý fiktivní příběh německého agenta.

TIP TÝDNE - Pro děti
VOJTĚCH STEKLAČ: Žlutý Robert & James Bond
(Albatros)
Novým titulem vstupuje na kolbiště znovuobnovené bondománie také populární autor české literatury pro kluky. Jeho klasická postava "lupiče-gentlemana" se tentokrát v nové povídkové sbírce setkává nejen s klasickými zločinci světové literatury či historie (Al Capone, Dracula), ale především se slavnými detektivy, komisaři, agenty i soukromými očky - Philem Marlowem, Sherlockem Holmesem, Herculem Poirotem, komisaři Maigretem i Cattanim, a pochopitelně i naším staropražským panem radou Vacátkem.

TIP TÝDNE - Klasika
EMIL ARTUR LONGEN: Král komiků Vlasta Burian
(Nakladatelství XYZ)
Životopisný román z pera všestranného pražského umělce a bohéma (1885-1936) nejen připomíná uměleckou "prehistorii" dodnes nepřekonatelného komika Vlasty Buriana, ale jednou provždy mu také vtiskl onen "aristokratický" predikát. Román, který vyšel poprvé v roce 1927, líčí začátek herecké kariéry žižkovského proletářského synka s komediálním talentem v době první světové války. Knihu doplňují úryvky z nedokončených pamětí Vlasty Buriana a z článků Jana Klepetáře a E. A. Longena.

TIP TÝDNE - Pro poučení
KATEŘINA ČAPKOVÁ – MICHAL FRANKL: Nejisté útočiště – Československo a uprchlíci před nacismem 1933-38
(Paseka)
Nejisté útočiště je první českou knihou, která téma emigrace z hitlerovského Německa mapuje skrze osudy řadových emigrantů (řečeno s jedním českým folkovým zpěvákem, "obyčejnejch pěšáků"). V mnohém reviduje dosavadní obraz uprchlické politiky meziválečného Československa: revidovaný obraz sice není příliš lichotivý (protože emigrace, najmě ta židovská, se bezvýhradné podpoře věru netěšila), ale určitě plastičtější než ty dosavadní. Sleduje životní podmínky emigrantů, jejich "stýkání a potýkání" s domorodci a vkládá uprchlickou politiku ČSR do širších evropských souvislostí té doby. (rdd)

TIP TÝDNE - Audiokniha
PETR ŠABACH: Šakalí léta a jiné povídky
(Popron)
Autor patří k nejúspěšnějším spisovatelům "posametového" období, a to zejména díky několika filmům scenáristy Petra Jarchovského a Jana Hřebejka. Ten úplně první nese název povídky, která dala jméno i tomuto dvojCD, na něž načetl šest Šabachových povídek z dnes už klasické knížky Jak potopit Austrálii herec (mj. i představitel jedné z vedlejších rolí rock´n´rollového muzikálu Šakalí léta) Saša Rašilov.

,