One Piece. Jde o limitovanou edici japonského manga komiksu One Piece. | foto: ilanmanouach.com

Přes 21 tisíc stran. Na trhu je kniha, která se ale fyzicky nedá přečíst

  • 31
Přesně 21 450 stran má nejdelší kniha na světě, která se dostala na trh. Jde o limitovanou edici japonského manga komiksu One Piece. Fyzicky se ale nedá přečíst, takže nejde ani tak o knihu, jako spíš o sochu.

Uvedl to zpravodajský server The Guardian.

Kniha, jejíž cena je 1 900 eur (asi 46 650 korun), není připsána Eiičiru Odovi, tedy autorovi a výtvarníkovi mangy One Piece, která vychází od roku 1997 každý týden v japonském časopise Šónen Džump. Místo toho se prodává jako dílo Ilana Manouacha, multižánrového umělce, který navrhl limitovanou edici s názvem ONEPIECE.

Manouach vytiskl japonské digitální vydání One Piece a svázal je dohromady, přičemž komiks nezpracoval jako knihu, ale jako „sochařský materiál“, jak uvádí francouzský vydavatel knihy - či uměleckého díla - nakladatelství JBE.

Jak řekl mluvčí JBE deníku Guardian, ONEPIECE je „socha, která má podobu knihy, ovšem nejde číst“. Je zatím největší na světě co do počtu stran a šířky hřbetu a záměrem umělce bylo zhmotnit duální podstatu komiksů, které mají „užitnou hodnotu pro čtenáře a směnnou hodnotu pro sběratele“.

Komiksy už dlouho existují jako zboží i jako literatura, což už přijal i samotný komiksový průmysl - jedna ze společností, CGC, nabízí službu, kdy komiksy zákazníků třídí a zatavuje do ochranného plastu.

Zároveň se prý chtěl autor vyjádřit k fenoménu online šíření a bezuzdné digitalizaci komiksového průmyslu, která zpochybňuje nejmodernější komiksové řemeslo a posouvá ho jednoduše do kategorie „velkých datových souborů“, dodal vydavatel.

Ať už je ONEPIECE klasifikován jako cokoli, rozhodně se zdá, že pro něj existuje trh - limitovaný náklad 50 výtisků byl po vydání sedmého září vyprodán za pouhých několik dní.

Chtěli byste mít takovou knihu?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 28. září 2022. Anketa je uzavřena.
,