Ukázka z knihy Opilý námořník francouzského básníka Arthura Rimbauda | foto: Albatros/Plus

Jak přežít opilý na moři? Arthura Rimbauda připomínají nové ilustrace

  • 2
Brzy to bude 150 let, co se Arthur Rimbaud poprvé přirovnal ke korábu na rozbouřeném moři. Bylo mu teprve sedmnáct let. Nyní získává jeho slavná báseň ve spojení s ilustracemi Angličana Nicka Hayese nový rozměr.

Nick Hayes má s ilustracemi slavných textů zkušenosti. Před sedmi lety si to vyzkoušel s dílem básníka Samuela Taylora Coleridge a od zahraničních kritiků sklidil pochvalné recenze. Stejně to nyní vypadá i s Opilým námořníkem, který je parafrází na slavnou báseň francouzského prokletého básníka.

Ačkoliv do duše Hayes Rimbaudovi nahlédnout nemohl, skýtá jeho Opilý námořník podle deníku The Guardian ještě komplexnější pohled na umělcův už tak dost složitý život. „Jeho obrazový narativ má silné a neklidné tempo,“ stojí v recenzi titulu.

Kreslíř Rimbauda sleduje od mládí v Ardenách až po vysedávání v pařížských salonech a večerech s lahví absinthu. Ukázku z toho, jaký vizuální jazyk Hayes básni vtiskl, si můžete prohlédnout v galerii. V češtině vydává Opilého námořníka Nakladatelství Plus.

Francouzský spisovatel Arthur Rimbaud zemřel v 37 letech na rakovinu kostí. Velkou roli v jeho díle sehrála rozervanost umělecké duše a odpor k měšťanskému životu. Životní láskou Rimbauda byl starší básník Paul Verlaine, který se kvůli němu i rozvedl.