Železná panna rozpálila přeplněnou halu

- I přes neuvěřitelně dusnou atmosféru přeplněné Sportovní haly předvedla legendární skupina Iron Maiden klasický metalový nářez. Britští muzikanti přijeli v rámci světového turné Brave New World představit stejnojmenné novinkové album, starší hity zůstaly tentokrát trochu stranou. Stateční bojovníci vzdorovali "novému" světu v Praze po více než dvě hodiny.

Na úvod spustili "Mejdni" první písničku poslední desky Wickerman a nejnovějšímu projektu věnovali celou hodinu. Poté ale skupina předvedla jakoby nostalgický návrat ke "starým dobrým kořenům" a zahrála několik skladeb z prvního alba nazvaného Iron Maiden. Až druhá polovina vystoupení patřila i osvědčeným hitům jako Number of the Beast, Fear of the Dark nebo Hallowed be thy Name.

Iron Maiden patří mezi první a také nejúspěšnější heavy metalové kapely. Po obrovském úspěchu v polovině osmdesátých let došlo ve složení skupiny k nejrůznějším změnám, nyní se však, vrací v původní sestavě.

Skupinu založil roku 1976 Steve Harris. První, bezejmenné album vydali Iron Maiden v roce 1980 u firmy EMI. O rok později vychází druhé album Killers, které následuje velké světové turné. Po jeho skončení odchází původní zpěvák Paul DiAnno, kterého nahrazuje Bruce Dickinson ze skupiny Samson.

Následující deska se již dostala na první příčku britské hitparády. Po něm opět přicházejí určité změny v sestavě kapely a následují desky Piece of Mind a Powerslave, ke kterému Iron Maiden vyrážejí zatím na nejdelší světové turné. Koncem osmdesátých let se někteří členové pouští do vlastních sólových projektů, začátkem devadesátých let vystupuje skupina na festivalu Monsters of Rock v Doningtnu před 107 000 diváky.

Před nedávnem se do skupiny opět vrátil vokalista Bruce Dickinson i kytarista Adrian Smith a skupina vydává v tomto roce album Brave New World, s kterým vyrazila na světové turné.

Metalová grimasa kytaristy Iron Maiden

Koncert Iron Maiden