Bono z U2

Bono z U2 - Bono při koncertu v Bruselu, kterým začalo evropské turné skupiny U2 Vertigo Tour, 10. června 2005. | foto: Reuters

U2 i Nicholson pomohou obětem hurikánu

V pátek vystoupí v americkém televizním koncertu ve prospěch obětí hurikánu Katrina řada hereckých i popových hvězd, které však mají v rámci organizovaného výlevu citů jasné zadání: zdržet se politických komentářů, aby "nepopudili některé diváky" a "ty, co nejvíce přispěli na pomoc postiženým." Ve čtvrtek to uvedl producent koncertu Joel Gallen.

"Všichni se shodují na tom, o co dnes večer půjde. Tedy, že je zapotřebí vybrat co nejvíce peněz," řekl Gallen. "Budou své city vyjadřovat tak, aby diváky inspirovali k darům a nechají politiku doma."

Koncertu se zúčastní hvězdy populární hudby jako rocková skupina U2, Mariah Careyová, Sheryl Crowová, Alicia Keysová, Paul Simon, Neil Young a dívčí country skupina Dixie Chicks. Kromě hudebníků se objeví herci Jennifer Anistonová, Cameron Diazová, Ellen DeGeneresová, která pochází z Louisiany, Jack Nicholson a Chris Rock.

Vystoupí i rapper Kanye West, který minulý týden v televizi NBC obvinil prezidenta George Bushe, že záchranné práce poznamenal rasismus. "Georgi Bushovi nezáleží na černoších," řekl. Narážel na to, že většina lidí, kteří nemohli před hurikánem z New Orleansu odejet, byli chudí černoši a že pomoc se k nim dostala až za několik dní.

Rapperovy výroky se objevily v přímém přenosu na východním pobřeží USA a v centrální části země, ale ze záznamu pro západní pobřeží již byly vystřiženy. Nynější pořad nazvaný Shelter From the Storm: A Concert for the Gulf Coast (Úkryt před bouří: Koncert pro pobřeží Mexického zálivu) začne dnes v osm hodin večer místního času (v sobotu 02:00 SELČ), bude trvat hodinu a nebudou jej přerušovat reklamy.

Gallen ale připustil, že pro jistotu se bude vysílat se zpožděním 30 vteřin. Pořad bude přenášet šest velkých amerických televizí, stejně jako množství kabelových kanálů a televize ve více než 100 zemích. Výtěžek připadne americkému Červenému kříži a Armádě spásy.

Podle Gallena bude formát pořadu podobný dvouhodinovému vysílání, které produkoval deset dní po teroristických útocích z 11. září 2001. Tehdy se během koncertu vybralo 150 milionů dolarů.