Toni Braxtonová je sladkobolná, ale výborná

- Devadesátá léta přinesla tolik vynikajících černých zpěvaček, že i obdivovatelé soulu pomalu ztrácejí orientaci. Toni Braxtonová má v této náročné konkurenci výhodu v tom, že její něžná balada Unbreak My Heart proletěla coby velký hit v roce 1996 celou zeměkouli a její výrazný hlas, schopný jít až do hodně hlubokých poloh, je díky tomu snadno rozeznatelný od ostatních.
Její nové album The Heat ji jako interpretku představuje znovu v nejlepším světle. Frázuje tak lehce a elegantně, až vzniká pocit, že zpěv je normálním způsobem její řeči. A jako na minulých albech jí nejvíc vyhovuje sladkobolná poloha zasněné nebo zklamané ženy - tentokrát ovšem hrozící unylosti zabránili producenti bohatými aranžmá sborů, z nichž se stala největší ozdoba alba.

Na deskách tohoto typu musíme dnes rozeznávat dvě roviny. První představují potenciální hity. Braxtonová si mohla dovolit jednu z nejúspěšnějších současných skladatelek Dianne Warrenovou a určitě na tom vydělá - i když se zdá, že aranžmá jsou až příliš poplatná módnímu trendu, který přinesla v polovině devadesátých let Madonna a dnes zdatně rozvíjí John Secada, Enrique Iglesias nebo Ricky Martin.

Hiphopový základ je střižen v lehce latinském rytmu a jediným výraznějším nástrojem v celém zvuku je akustická kytara. U jedné skladby to zaujme, ale po několikáté podobně udělané věci už můžeme mluvit o stereotypu. Druhá rovina bývá považována za jakousi vycpávku, ovšem mnohdy řekne o interpretovi a jeho producentech mnohem víc než ona hrstka hitů. Zpěvačka v těchto skladbách zkouší koketovat s revivalem cool jazzu, experimentuje s jakýmsi ambientním soulem a svůj snivý romantismus zkouší rozbít i s pomocí rappera Dr. Dre.

Pod uhlazeným povrchem se odehrává stejný způsob hledání jako u jejích kolegyní Mary J. Bligeové, Amel Larrieuxové, Pink a dalších. Potvrzuje, že dnešní černý pop je ekletickou směsicí jazzu, barového popu šedesátých let, taneční vlny diska sedmdesátých let a hip hopu. Jenže český posluchač, který má v DNA zakódovanou dechovku, to bohužel neocení.

Toni Braxtonová: The Heat

CD, 49 minut

Vydala firma BMG

Obal desky The Heat.