Z grafickému románu Nick Cave: Mercy On Me

Z grafickému románu Nick Cave: Mercy On Me | foto: Reinhard Kleist

TIPY NA DÁRKY: Vánoce podbarvěte Cavem, Stingem nebo třeba thrashmetalem

  • 2
Hudební nadílka nemusí se rovnat jen koledy a vánoční alba. Pod stromečkem může zpívat Sting, burácet metal nebo dunět valivý proud. Přinášíme několik tipů na muziku, která potěší, zaujme i obohatí.

Kdo říká, že se k Vánocům musí dávat jen hudba uklidňující, líbezná a klidná? Archiváři, sběratelé, archeologové českého metalu nebo prostě jen jeho milovníci nechť plesají, neboť mohou – jiným či sobě – sváteční čas doprovodit vymodlenou vinylovou a CD reedicí památného a donedávna nedostupného debutu Thrash The Trash kapely Arakain. Slabikář tuzemského thrash metalu, jedna klasika za druhou (Proč? Gladiátor, Ku-klux-klan, Šeherezád) plus šest bonusů.

Sníh padá alespoň na albu

Ne každý je milovníkem zběsilých temp a kytarové bouře, kdo upřednostňuje příjemnější hudbu, může blízké potěšit novou deskou kvalitativně neselhávajícího Stinga. Album The Bridge je plné vkusného popu s přesahy do rocku, jazzu a dalších žánrů.

Nejen názvem písničky Když padá sníh je k poslechu v čase vánočním jako stvořená i deska zpěvačky a skladatelky Beaty Hlavenkové s názvem Žijutě. Opět je to posluchačsky velmi vstřícná hudba, ovšem důmyslně vystavěná i zkomponovaná. Hlavenková si k realizaci přizvala několik hostů, třeba Thoma Artwaye a Otu Klempíře, a v písni Píšu Ti poslala pozdrav zesnulému Davidu Stypkovi.

Sting (Metronome Festival, Praha, 23. června 2017)

Z podobného ranku je křehká, intimní a sebezpytná nahrávka Dotyk Doroty Barové, polovičky dua Tara Fuki, a do třetice je tu tip na krásně vypravený komplet.

Milovníci brněnské kapely Dunaj mohou obdarovat blízké vinylem nebo CD knihou Reloaded s výběrem toho nejlepšího, co skupina v minulosti stvořila a nahrála.

A až budete mít všeobjímající vánoční rozzářenosti a láskyplnosti tak akorát, klidně si zalezte někam do koutku, stranou od všech, a pusťte si letos vydané výtečné album Carnage Nicka Cavea a Warrena Ellise. Jako protilék k nánosům cukru a kýčovitého zdobného balastu funguje skvěle.

Šporclovy ďábelské kousky a lahůdkový vinyl

Hudební tipy Věry Drápelové

Poslech cédéčka je pro nejednoho milovníka klasiky stále první volba, nenahradí ho zvuk z počítače. Z novinek tohoto žánru, které se mohou stát i vánočním dárkem, jmenujme třeba nahrávku PKF – Prague Philharmonia a jejího šéfdirigenta Emmanuela Villauma, která obsahuje skladby Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů. Milovníky houslové hry jistě potěší CD Pavla Šporcla Paganiniana, složené z ďábelsky obtížných kousků pro tento nástroj, a fanoušky opery třeba album Unreleased, na něž mezzosopranistka Cecilia Bartoli shromáždila své dosud nezveřejněné kreace koncertních árií Mozarta, Beethovena a Haydna.

Ještě výjimečnější zvukový zážitek poskytují vinylové desky, specialita pro labužníky. Z novějších titulů vydaných světovými labely na tomto nosiči jmenujme třeba Bachovy Goldbergovy variace v podání pianisty Lang Langa anebo nový projekt sopranistky Anny Netrebko Amata Dalle Tenebre. Supraphon do této exkluzivní nabídky zařadil archivní záznamy symfonických děl Antonína Dvořáka v podání České filharmonie a Orchestru FOK pod taktovkou sira Charlese Mackerrase.