Rammstein (Eden, Praha, 28. května 2017)

Rammstein (Eden, Praha, 28. května 2017) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

VIDEO: Podívejte se na necenzurovaný klip projektu Lindemann

  • 4
Tull Lindemann je známý jako frontman německé kapely Rammstein, pro niž píše texty plné zvráceností, perverze a vůbec temných stránek života. Krom ní působí i v projektu Lindemann, který 22. listopadu vydá nové album F & M. Předznamenává ho klip k písni Knebel.

Je to podívaná pro silné nervy, ostatně jako prakticky všechno, na co Till Lindemann kdy sáhl. V čele Rammstein působí na hudební scéně už od roku 1994. Debutové album Herzeleid vydala kapela o rok později a počínaje druhým albem Sehnsucht se celosvětově proslavila. 

Kombinace hymnických refrénů, strojových kytarových riffů a zpěvu v drsné němčině zkrátka zafungovala, jakkoliv to nebyl nijak originální přístup k věci. 

Fotogalerie

Rammstein se inspirovali u kapel jako Die Krupps, Ministry, Laibach nebo KMFDM, ale díky výrazné image, znepokojivým textům Tilla Lindemanna a jeho nezaměnitelnému zpěvu si získali oddanou fanouškovskou základnu.

Svou roli v tom sehrály i velmi kontroverzní videoklipy. Za všechny jmenujme obrazový doprovod k písni Pussy z alba Liebe ist für alle da z roku 2009, což je prostě a jednoduše porno. Poprask, který se kolem něj svého času strhl, překonal vše, s čím Rammstein do té doby přišli. 

V roce 2013 založil Till Lindemann společně se švédským skladatelem, kytaristou a producentem Peterem Tägtgrenem, členem kapel Hypocrisy, Pain, Bloodbath, Lock Up a dalších, projekt Lindemann, který kombinuje poněkud drsnější metal s „rammsteinovským“ přístupem k věci. 

V roce 2015 dvojice debutovala albem Skills In Pills, na které letos navázala zmíněnou novinkou F & M. Propaguje ji klip Knebel (v překladu roubík), na jehož necenzurovanou podobu se podívejte zde.