The Residents a Living Colour míří do Prahy

Dva koncerty proslulých amerických kapel čekají tento týden Prahu. V pátek 26. září vystoupí v pražském Paláci Akropolis legenda alternativní hudby The Residents a v neděli se v Lucerna Music Baru objeví Living Colour, mistři newyorského rocku. Tajemní The Residents jsou vlastně staří známí, kteří se v hlavním městě objevili již v roce 1995.

Přispěla k tomu česká skupina Už jsme doma, již si The Residents oblíbili a která se podílela na jejich představení The Freak Show v pražském Divadle Archa. Mělo to však háček.

Domácí hudebníci se sice stali členy souboru The Residents Freak Show Live Orchestra, ale sami Residents živě nevystupovali.

Ujali se režie představení, ukryti za maskami. A tak si Pražané museli na živý koncert počkat do roku 1999, kdy The Residents odehráli první regulérní show.

Členové skupiny ještě nikdy neodkryli svou identitu. Nikdo mimo okruh kapely tyto hudebníky nespatřil bez typické masky v podobě oční bulvy. A žádný posluchač se nikdy nedozvěděl, kdo se za maskami skrývá. Jasný je jen počet členů skupiny: čtyři.

Ochranná opatření vedou až k absurditám. Například na koncert 26. září, jenž přinese i hudbu z nového alba Demons Dance Alone, se kapela dostane skrytým vchodem postaveným jen pro tuto příležitost.

The Residents se pohybují na pomezí klasické hudby, avantgardy a moderního divadelního umění. Jejich dílo je součástí sbírek Muzea moderního umění v New Yorku.

V tomto městě vyrostli Living Colour, jedna z nejslavnějších černošských rockových kapel, která vystoupí v neděli v Praze. Kvartet založený kytaristou Vermonem Reidem v roce 1984 čerpal z tradice "černé" hudby, která sahala od Chucka Berryho, Little Richarda po Jimiho Hendrixe či osobnosti funku.

Living Colour, které si oblíbil Mick Jagger, vydali tři kritikou ceněná alba Vivid, Time's Up a Stain, která se prodala ve více než čtyřech milionech kopií. Kapela posbírala dvě ceny Grammy a stejný počet sošek MTV Music Video Awards.

Před osmi lety se však Living Colour rozešli. Při turné, na která vyjížděli sólově, stále čelili otázkám: "Kdy se dá vaše kapela zase dohromady?" V prosinci 2000 si spolu zkusmo zahráli v proslulém newyorském klubu CBGB. Ohromně je to bavilo a rozhodli se udělat vyprodanou šňůru po klubech a severoamerických a evropských festivalech.

Zavítali i do Česka na festival v městečku Králíky, kam přijeli pozdě a předvedli jen zkrácené vystoupení. Inspirována reakcemi publika začala kapela znovu skládat. Z materiálu potom vzniklo nové album CollideOscope. Hudba na albu ctí své kořeny, nechává však otevřená srdce současným trendům. Takové Living Colour uslyšíme v Praze.

Americká skupina Living Colour vystoupila na festivalu Králíky 2001.