Kabát

Kabát - Skupina Kabát během koncertu na festivalu Benátská noc. (25. července 2003) | foto: Michal Žák, iDNES.cz

Takhle šlapou Kabáti

  • 19
Až nad ránem skončil první festivalový den Benátské noci nedaleko Turnova. Zhruba dvacet tisíc rockových fanoušků si přišlo na své. Největší hvězdou večera byla skupina Kabát.
Nahlédněte do bohaté fotogalerie z festivalu.

Na Malé Skále u Turnova včera odpoledne začal jedenáctý ročník rockového festivalu Benátská noc. Pořadatelé mohou být spokojeni nejen s hojnou návštěvou, ale i s počasím, které festivalu, navzdory předpovědím, přálo.

Festivalové městečko doslova tepe životem. Páteční program navštívilo odhadem dvacet tisíc rockových nadšenců. Každý měl na výběr: buď hlavní scéně, nebo komornější kryté scéně pro zhruba tři tisíce posluchačů.

Hlavní program načala pražská formace Alkehol. Po ní přišli na řadu muzikanti z kapely Divokej Bill, kteří předvádějí své netradiční pojetí rocku.

V nabitému programu se představili například Tři sestry či jedna z prvních trash metalových českých skupin Arakain. Navzdory těmto hudebním legendám vše směřovalo k téměř dvouhodinovému koncertu hlavní hvězdy večera. Tou byla kapela Kabát.

O tom, že se jedná o opravdu zvučné jméno, svědčily i davy návštěvníků, které ještě více zaplňovaly již nabitý areál. Kabát zahrál a zazpíval osvědčené hity jako Bruce Willis, Colorado či Šaman.

Zatimco otevřená hlavní scéna byla čistě rocková, ta menší byla především punková a metalová. Své místo zde měla například pardubická Vypsaná fixa, Kurtizány z 25. avenue či legenda českého punku Visací zámek. Pořádnou dávku metalu divákům předvedli ostří hoši z Root či Kryptoru. Početné zastoupení zde měli i slovenské kapely, mezi nimi Horkýže slíže a Iné kafe.

Jízda pokračuje
Sobotní program začal již po deváté hodině ráno tradiční neckyádou na nedaleké Jizeře. Hlavní sponzor festivalu, pivovar Gambrinus, navíc pro návštěvníky připravil řadu atrakcí, mimo jiné turnaj ve vodním fotbale.

Hudební produkce začínala již kolem desáté. I dnešní program je pestrobarevný. Mezi jinými se představí reggae band Švihadlo či pražský Traband.

Večer přijdou na řadu mimojiné Chinaski, Support Lesbiens s frontmanem Kryštofem Michalem či Čechomor. Svou porci poctivého funky divákům předvede J.A.R. Konec druhého festivalového dne je opět naplánován na nedělní časné ranní hodiny.