Zpěvák Kryštof Michal - generálka Support Lesbiens Tour 2005 - Zpěvák Kryštof Michal - generální zkouška Support Lesbiens Tour 2005. (18.10.2005) | foto: Dalibor Puchta, iDNES.cz

Supporti vyrážejí na turné. Jak bude vypadat?

Kapela Support Lesbiens se chystá na turné. iDNES byl exkluzivně na poslední zvukové a světelné zkoušce, než kapela vyrazí. Co všechno na fanoušky čeká?

Brzy ráno se z Prahy vydaly kamiony s aparaturou skupiny Support Lesbiens směrem na Pardubice. Právě tady totiž dnes populární rocková kapela startuje velké podzimní turné.

"Těšíme se úplně všude, nejvíc asi na Moravu. Je tam mnohem otevřenější publikum," řekl iDNES kytarista Supportů Hynek Toman.

Support Lesbiens nám umožnili podívat se s čím vyrazí do sedmi českých a moravských měst na turné Tour 2005.

Generální zkouška těsně před zahájením turné se odehrávala v jednom z modřanských ateliéru na samém okraji Prahy. Na první pohled opuštěný objekt ve svých útrobách skrýval muzikanty na pódiu a techniky před ním.

Kapela ve složení Kryštof Michal, Hynek Toman, Honza Daliba, René Rypar a Tomáš Novák nastoupí na scénu. Spadne opona a zazní první tóny písničky Fight Club z alba Regeneration?. Opona vyjede a rozsvítí se mohutný světelný park.

I méně zasvěcenému fanouškovi musí být od začátku jasné, že písničky ze všech pěti vydaných alb dostaly pro turné o něco tvrdší kabát. Ty úplně nejstarší, z desek Medicine Man a So What?, jsou i o poznání rychlejší. To ale není jediné překvapení, které na fanoušky Support Lesbiens na turné čeká.

Pódiu hned na první pohled dominuje šest sloupců s obrazovkami. Svůj smysl ale naplní až u čtvrté písničky. V té chvíli se všechny rozzáří. Návštěvníci koncertu se na osmnácti obrazovkách seznámí s projekcí z dílny Honzy Daliby. Ten je mimochodem autorem i bonusu Making Of na loni vydaném DVD.

"Nechtěli jsme typické projekční plátno jako mají všichni," vysvětluje Daliba, spoluautor videí. "Vycházeli jsme z nálad písniček, klipů," dodal.

Všechna ta srdce, nejrůznější psychodelické motivy, tancující postavy, barevné terče, vodní bubliny jsou společným dílem Daliby, zpěváka Kryštofa Michala a Pavla Brauna.

Ve dvou případech se budou za muzikanty promítat videoklipy - u Let´s Dance, která mimochodem v koncertním repertoáru dlouho chyběla a u No Brain No Pain.

V průběhu hodiny a půl zazní jedna dvacet skladeb, další čtyři mají Supporti připravené pro přídavky. Mezi nimi například Bublebrown nebo Let´s Just Sing. Po patnácti minutách se pětice muzikantů rozloučí baladou Too Late My Son.

Turné Support Lesbiens vyvrcholí 9. listopadu v pražské Malé sportovní hale. Tam čeká na jejich fanoušky další překvapení. Jaké bude, nám nikdo z kapely nechtěl prozradit. Jen jejich manažerka Svatava Kruntová ještě přilila olej do ohně: "Překvápka se v Praze dočká i kapela."