Slunovratu konečně přálo počasí

  • 5
Slunce vyžhavilo oblohu do běla a většinu návštěvníků 24. ročníku folkového festivalu Slunovrat, který se před lety přestěhoval ze Svojšic do Pardubic, do ruda. Po dva dny totiž vystavovali svá polonahá těla nemilosrdným slunečním paprskům.

FOTOGRAFIE NAJDETE ZDE

"Je to neuvěřitelné, po dvou naprosto katastrofických ročnících, kdy nám počasí vůbec nepřálo, byl letošní Slunovrat překrásný. Festival si konečně užili návštěvníci i pořadatelé," nadšeně rekapituloval folkový festival jeden z pořadatelů Pavel Major Vorel.

Pláštěnky a holínky konečně mohly zůstat na dně batohů a ke slovu přišly sluneční brýle a plavky. Návštěvníci tak chvilku poslouchali hudbu a chvilku si chladili uondaný organismus ve vlnách bazénu.

"Pořadatelé nazvali letošní Slunovrat festivalem splněných přání a já s nimi vřele souhlasím. Kde jinde bych si mohl naživo poslechnou Fleret, Nezmary nebo třeba Bokomaru a cáchat si přitom nohy v bazénu," liboval si Petr Hlavsa z Pardubic.

Vrcholem prvního večera bylo vystoupení valašské folkrockové formace Fleret. Osvědčenými hity, především hymnou Zafúkané, odvázaly do té doby trochu zdrženlivé publikum. Folklorní heavy metal, jak popsal hudbu Fleretu jeden z návštěvníků, rozezpíval, roztančil a rozskákal první více než tisícovku diváků.

SLUNOVRAT 2003

Slunovrat - měnící se truc festival
- z historiie přehlídky
Zlatý klíč má i Čechomor a Ebenové
- o udílení prestižních cen
Kdo vyhrál v soutěži ke Slunovratu?
- seznam výherců a cen

Druhý den dorazily zbývající dvě tisícovky milovníků folku. Na výroční koncerty kapel Nezmaři a Žalman a spol. přijeli fanoušci od Karlových Var po Ostravu.

Pravděpodobně nejdelší cestu na Slunovrat absolvovali dva studenti z Moravy, Pavel Trnka a Zdeněk Hümmel, kterým se podařilo vstoupit do areálu až v sobotu večer.

"Lístky jsme si zakoupili v předprodeji a pak jsme vyrazili na výlet do Rumunska. Dostopovat včas se nám už nepodařilo, ale alespoň Žalmana ještě stihneme," unaveně rekapituloval cestu Trnka.

Aby posluchači u pódia nepodléhali únavě z vedra, snažili se jej moderátoři Jan Dobiáš a Radek Havel udržovat ve střehu.

Po loňském líbacím maratonu připravili organizátoři pro Žalmana Lohonku další překvapení. Na jeho stížnost, že se publikum při jeho koncertech nebaví, zareagovali po svém - po první písni se mu na podnět moderátorů tři tisícovky posluchačů vysmály.

Jen lehce vyjevený Žalman publiku pěkně poděkoval a na důkaz své přízně pro tentokrát nepovolal Medarda. Jeho koncert totiž začínal přesně s úderem půlnoci a počátkem svátku patrona dešťových přeháněk.

Kapela Hop trop hraje na 24. ročníku festivalu Slunovrat na pardubickém koupališti. (7. června 2003)

,