Koncert kapely Röyksopp, Forum Karlín, Praha, 22. 2. 2023

Koncert kapely Röyksopp, Forum Karlín, Praha, 22. 2. 2023 | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

RECENZE: Röyksopp přivezli do Prahy výpravné hudební představení

  • 5
S trojdílným albovým projektem Profound Mysteries přijela v rámci turné True Electric do pražského Fora Karlín norská dvojice Röyksopp. A byla to křišťálově čistá potěcha ducha i tělesné schránky.

Pánové Svein Berge a Torbjørn Brundtland uspokojili vrchovatě jak tancechtivé, tak i ty, kteří se chtěli ponořit do poslechu. Typicky seversky introvertní přístup k elektru, technu a popu se projevoval v táhlých melodických linkách i ostré beatové palbě. Hudební ekvivalent švédského, tedy přesněji řečeno norského stolu, z něhož je možné si podle chuti plnými hrstmi nabírat lahůdky, aniž by došlo k přesycení.

Stačí i zdánlivé drobnosti jako například precizně naprogramovaná rytmika, vystavěná jako skutečné bicí, tedy včetně přechodů, rytmických zvratů a činelových přiznávek. To vše skládalo dohromady zvukový přepych, euforickou jízdu, kterou si evidentně užívali i samotní Röyksopp.

Setlist kladl důraz na aktuální trojdeskový počin Profound Mysteries, což je audiovizuální konceptuální dílo, v rámci něhož nechali Berge a Brundtland všechny skladby doplnit krátkými filmy, vždy od jiného režiséra, a vizuály australského umělce Jonathana Zawady.

Röyksopp

80 %

Forum Karlín, Praha, 22. 2. 20223

Propracovanou podívanou nabídl i pražský koncert. Okostýmovaní Röyksopp nastoupili za mašinky na vyvýšené pódium, obklopené konstrukcí se světly. Za zvuků úvodní Impossible na scénu přišlo ještě několik postav, oděných v háv a zůstávajících nehnutě po celou dobu skladby, takže výsledek připomínal tajemný obřad.

S dalšími skladbami nabralo pódiové dokreslení hudby na dynamice a pohybu, ústřední dvojici doprovázeli tanečníci, kteří se vždy zjevili jakoby odnikud, předvedli perfektní vystoupení a zase potichounku zmizeli. V kombinaci s propracovanými světly a tepající elektronickou hudbou to byl nesmírně pohlcující zážitek – jako kdyby Röyksopp zhmotnili záznam nějakého tanečního vystoupení, které se odehrálo na nějakém úplně jiném místě, v jiném času a prostorách.

Sama ústřední dvojka během večera vystřídala několik masek a převleků, ovšem v závěrečném bloku se představila „v civilu“. Takto se to má s jejich hudbou, i když ji Röyksopp šperkují různými doplňky, klipy, krátkými filmy a podobně, jádrem jejího omamného kouzla je tlukot lidského srdce.