Britská kapela Radiohead při koncertu na pražském Výstavišti (23. srpna 2009)

Britská kapela Radiohead při koncertu na pražském Výstavišti (23. srpna 2009) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Radiohead kdosi vydírá ukradenými archivy, kapela raději vše zveřejnila

  • 5
Britským Radiohead někdo odcizil archivní materiály a snaží se tak kapelu vydírat. Pokud prý nezaplatí 150 tisíc dolarů, všechny rarity zveřejní. Kapela však reagovala po svém a všechen materiál nabídla posluchačům ke stažení sama.

Radiohead v Praze

Kapela o kauze informovala na svém Facebooku, zloděj se prý naboural do archivů lídra Radiohead Thoma Yorka. „Někdo ukradl Thomův minidisc s archivním materiálem z dob OK Computer a pod hrozbou zveřejnění po nás požaduje 150 tisíc dolarů,“ stojí ve zprávě. Odcizené nahrávky a dema se tedy týkají doby okolo nahrávání přelomového alba z roku 1997.

Místo zaplacení výkupného se ale kapela rozhodla pro jiný krok. Všechen odcizený materiál nabídla svým fanouškům ke stažení. „Za 18 liber se sami můžete přesvědčit, zda máme platit takové výkupné,“ napsala k tomu bohorovně. Materiál bude na portálu Bandcamp k dispozici osmnáct dní a výtěžek půjde na podporu Extiction Rebellion, tedy sociálního hnutí bojujícího za ochranu planety.

Radiohead dodávají, že dotyčná dema, klipy a rozpracované písně nikdy nebyly určeny k vydání a jsou prý „zajímavé jen okrajově“. Kapela ostatně dvacáté výročí od vydání desky OK Computer, která ji definitivně vyšvihla mezi celosvětové hvězdy, oslavila před dvěma lety speciální edicí plnou bonusových materiálů. Dá se jen těžko očekávat, že nevydané zbytky budou obsahovat něco bombastického.


Témata: Radiohead, Facebook