R.E.M.

R.E.M.

R.E.M. to na nové desce řádně osolí

Americká kapela R.E.M., jedna z legend inteligentní rockové hudby, která koncertovala i v Česku, vydá v dubnu nové album.

V pořadí již čtrnáctá studiová deska dostane název Accelerate, v překladu zrychlit (se) či urychlit (se). Má to logiku. Podle zpěváka Michaela Stipa je chystané kytarové album muzikantsky nejrychlejší deska, již R.E.M. nahráli za posledních dvacet let.

Nejdřív testy a pak vydat
Podle britského týdeníku NME kapela natáčela ve Vancouveru a Dublinu s producentem Jacknife Lee, který proslul například spoluprací s kapelou Snow Patrol.

Během poslední fáze nahrávání, které se uskutečnilo loni v létě v Dublinu, odehráli R.E.M. pět vyprodaných koncertů, při kterých si vyzkoušeli některé novinky živě. Testování určitých písní z alba se konalo také při turné v letech 2004 a 2005, které mělo 23. ledna 2005 zastávku v Praze.

Předchozí album R.E.M., nazvané Around The Sun, vyšlo před čtyřmi lety, loni skupina vydala koncertní titul R.E.M. Live. Původně postpunkovou kapelu, založenou v roce 1980 v americkém městě Athens, tvoří v současné době vedle zpěváka Stipa kytarista Peter Buck a baskytarista Michael Mills.