vážna hudba - klasika - noty

vážna hudba - klasika - noty - Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Pražské jaro zahájilo jubilejní 60. soutěž

Mezinárodní hudební soutěž Pražské jaro vstoupila do 60. ročníku. Zahájení se uskutečnilo v Národním domě na Vinohradech. V Praze tak bude týden soutěžit 62 klarinetistů a 56 hobojistů z více než 30 zemí světa.

Z Česka se bude účastnit 21 klarinetistů a pět hráčů druhého oboru. První kola se budou pořádat od čtvrtka do soboty, finále bude příští úterý a středu. Novinkou letošního ročníku je zveřejnění bodového ohodnocení účastníků.

"Soutěž zohledňuje světový repertoár, ale přináší i prvek soudobosti, protože do každého ročníku je napsána jedna skladba českým soudobým autorem, kterou věnuje soutěžnímu oboru. Ukazuje to mladý interpretační potenciál a skladatelské tradice," uvedl předseda stálé komise soutěže Jiří Hlaváč.

Soutěž je úzce spjata s festivalem - její vítěz má šanci v následujícím roce na přehlídce vystoupit. "Za posledních 60 let se v Evropě stokrát zvýšil počet hudebních soutěží a v současné době je jich více než 300. Nezměnil se však potenciál hráčů," poznamenal Hlaváč.

Soutěží se v 16 oborech, které mají patřičné nástrojové zázemí a dramaturgii. Pořadatelé se podle něho vyhýbají například bicím nástrojům či zpěvu, které pokrývají specializované soutěže.

Předání cen letošním laureátům se uskuteční ve čtvrtek 15. května dopoledne v Brožíkově síni Staroměstské radnice. Při této příležitosti bude také pokřtěno nové dvojalbum soutěže, které obsahuje téměř dvě desítky skladeb z uplynulých 54 let.

Nejstarší z nich - tři části z Bachovy Suity pro sólové violoncello - jsou unikátním zvukovým záznamem startu úspěšné kariéry nejslavnějšího z laureátů soutěže Mstislava Rostropoviče z roku 1950.

Zato nejnovější snímek přináší nahrávku skladby Petra Ebena, která je cenným dokumentem z posledního tvůrčího období stěžejního představitele české soudobé hudby.

Soutěž Pražského jara je součástí přehlídky od roku 1947 a k jejímu vzniku přispěl zakladatel a první ředitel festivalu Rafael Kubelík. Kontinuita byla nedobrovolně přerušena v letech 1952 a 1969, a proto připadá jubilejní ročník až na tento rok. Letošní festival se bude pořádat již po třiašedesáté a začne v pondělí 12. května.