Plastic People se rozhodují, co s nimi bude dál

Domácí posluchači se dnes a zítra v pražském Paláci Akropolis alespoň na nějakou dobu rozloučí se skupinou Plastic People Of The Universe. Znovuobnovená kapela prý začala pociťovat, že obehrávat donekonečna starý repertoár není to pravé.

"Rozhodli jsme se, že uděláme ještě tyhle dva koncerty a pak se uvidí," vysvětluje baskytarista, zpěvák a autor většiny skladeb Mejla Hlavsa. "Dvacátého února pak odlétáme na měsíc do Spojených států a Kanady. A pokud se nerozhoupeme k tomu, abychom sestavili nový repertoár, lze Akropolis považovat za velice příjemné ukončení života tohoto obskurního souboru, který začal mimochodem hrát právě před třiceti lety - v únoru 1969 v restauraci Na Ořechovce." Skupina - která si během existence bohatě užila jak pronásledování ze strany komunistického režimu, tak postavení kultovní kapely už svou činnost jednou v podstatě ukončila.

Po letech se však opět sešla na oslavách dvacátého výročí Charty 77 a nadšené přijetí, jehož se tam Plastikům dostalo, pomohlo onu dlouhou pauzu překlenout. Turné, jež následovalo, bylo velice úspěšné - vyšlo z něj vydařené živé album; to samé lze říci o vyprodaných koncertech, které následovaly. Plastici byli nadšeně přijati i ve Spojených státech.

Zítra koncert v Akropoli zahájí Domácí kapela, soubor bubeníka Plastiků Jana Brabce; dnes je "předskokanem" Hlavsův sólový projekt, jehož aktuální album Šílenství zde už bude v prodeji. "Jsou to klasické rokenroly s moderní technologií. V podstatě se jedná o skladby, které jsem přibližně před rokem připravil pro Plastiky, ale kapela je nakonec z určitých důvodů nerealizovala," vysvětluje Hlavsa.