Peruánský a slovenský folklór zaplaví Výstaviště

Začátek září bude na pražském Výstavišti patřit folklórním souborům. Po Sľuku (Slovenském ľudovém umeleckém kolektívu), který bude od 31. srpna do 2. září vystupovat s programem Strom, přijede celosvětově známý folklórní soubor Pacho Perú, který seznámí Pražany s autentickou andskou, amazonskou, ale také afro-peruánskou kulturou.

Soubor Sľuk byl založen roku 1949 a od té doby vystupoval v šedesáti zemích na čtyřech kontinetech, více než 8800 představení tak za 51 let zhlédlo na 7, 6 milionu diváků. Na výstavišti představí svůj nejnovější program Strom, který vytvořil režisér a choreograf Ján Ďurovčík při příležitosti padesátého výročí založení souboru. Jedná se o jakousi scénickou koláž, využívající divadelní prvky, tanec, ale také scénické, světelné a technické efekty. Ve třinácti obrazech, ve kterých se stírá rozdíl mezi folklórem a současností, zpracovává téma osudu Slovanů od nejvzdálenější historie až po současnost. Představení Strom můžete shlédnout mezi 31. 8. a 2. 9. vždy od 21 hodin na Křižíkově fontáně.

Skupina Pacha Perú byla založena jako Národní folklórní soubor republiky Peru v roce 1975 v malé horské oblasti Chuitará. Po vystoupeních v zemích latinské Ameriky vyrazil koncem osmdesátých let i do Evropy. Po vřelém přivítání v Německu, Francii a Španělsku přijel soubor v roce 1990 do Řecka, kde získal ocenění jako nejlepší skupina 29. Mezinárodního festivalu folklóru.

Na Výstavišti v divadle Globe 99 vystoupí třicetičlenná skupina Pacha Perú s programem, který se bude skládat ze tří částí. V té první představí typické kroje jednotlivých oblastí Peru, v následujích dvou pak vystoupí s hudbou a tanci, zahrnující jak andskou kulturu, tak i amazonskou a afro-peruánskou. Na všechna tři představení (3. - 5. září) bude jednotné vstupné 99 Kč.

Folklórní soubor Pacha Perú