Pavel Kučera z kapely Bratři Karamazovi | foto: facebook kapely

Zemřel Pavel „Kúča“ Kučera z legendární jihočeské kapely Bratři Karamazovi

  • 4
Zpěvák a básník Pavel Kučera, přezdívaný Kúča, byl členem undergroundové kapely Bratři Karamazovi. Působil v ní i jeho skorojmenovec Petr Kučera, známý díky působení ve skupinách Oceán a Shalom. Zpráva o Kúčově skonu se objevila v neděli na Facebooku Bratrů Karamazových.

„Život dává a bere. A dnes si vzal... Kúču. Jeho poslední cigáro si dal s převozníkem na cestě na druhý břeh... Budeš nám moc chybět - Kúčo, bratře. Upřímnou soustrast těm nejbližším a uděláme vše, abychom splnili tvoje poslední přání, které se bohužel realizovat nestihlo.“

S těmito slovy se členové kapely na sociálních sítích členové Bratrů Karamazových rozloučili s Pavlem Kučerou, který v roce 1993 společně s Milanem Tokárem a Markem Borsányim stál u zrodu skupiny – tehdy se ještě jmenovala Elephant Music Revival Band. A jak Kučera napsal na webu skupiny, tehdy s nimi hrála zhruba polovina domovského Českého Krumlova.

Po Borsányiho odchodu se kapela přejmenovala na Bratry Karamazovy a navázala blízké přátelství s guruem českého undergroundu Ivanem Martinem Jirousem.

„Včera odešel můj kamarád, zpěvák a textař Pavel Kučera z kapely Bratři Karamazovi. Na mojí chystanou sólovku mi napsal plno krásných textů, které jsou věčné stejně jako jeho nespoutaný Duch. Děkuji, že jsem to všechno mohla s Tebou sdílet,“ napsala na svůj Facebook Jitka Charvátová, zpěvačka kapely Oceán a bývalá vokalistka skupiny Fiction, kterou založil Milan Mejla Hlavsa po rozchodu kapely Půlnoc.