VIDEO: Osm let jsme hráli jen za benzin a pivo, vzpomínají Chinaski

  • 7
Michal Malátný a František Táborský z kapely Chinaski patří mezi největší české hitmakery. I proto si je televize Óčko vybrala jako experty do třetího ročníku projektu KB Band Academy. Zároveň se diváci dozvědí, který úspěšný singl Chinaski byl původně jen do počtu na desku.

„Prvních osm let jsme hráli za benzin a pivo. Potom jsme v roce 1995 vydali první desku a tam byl singl, na který jsme natočili klip s mladým a neznámým režisérem Honzou Hřebejkem,“ vzpomíná Michal Malátný na vlastní začátky. „Píseň se jmenovala Pojď si lehnout a podle mě ji už dneska vůbec nikdo nezná.“

Premiéra ve čtvrtek

Jak oba singly vznikaly a jak je kapela Chinaski zhodnotila, uvidíte na Óčku v pořadu KB Band Academy. Premiéra ve čtvrtek 14:30, pátek v 16:00, sobotu 18:00 a v neděli 15:00.

V rámci akademie získávají kapely od osobností české hudební scény také zpětnou vazbu ke své tvorbě. Kapela Pomlky představila melodickou písničku Tiká mi na poplach, u které Michal Malátný ocenil především chytlavý český refrén. Kapela Save the Emotion v čele se zpěvákem Danem Klikou, jehož rodným jazykem je angličtina, zas vsadila na britskou kytarovku s názvem I’m Not Whole. Oba singly budou premiérově představeny v pořadu.

Klika měl navíc na Malátného dotaz, kdy a jak k němu přichází tvůrčí inspirace. „Nad texty vlastně přemýšlím celý den. Když jsem vzhůru, tak mi furt něco jede v hlavě. A nejlepší je to večer, když skončí koncert. Jsem napumpovaný, rozjetý a nemůžu jít hned spát. Kluci jedou na hotel autem a já schválně jdu pěšky. A nejvíc miluju, když se v cizím městě ztratím. To se mi nejlíp píšou texty,“ líčí Malátný.

Ukázku z pořadu, který Óčko v premiéře odvysílá ve čtvrtek 20. září ve 14.30 hodin, najdete na videu.