Obal singlu Last Christmas kapely Wham! | foto: Archiv MF DNES

Last Christmas je nejoblíbenější vánoční písní. Jenže i nejotravnější

  • 7
Že už je vánoční atmosféra dávno v prachu? Možná. Ale stejně jako v domácnostech ještě zbývá trocha cukroví, přišla právě teď vhodná chvíle pro vyhodnocení čtenářské ankety o nejoblíbenější vánoční píseň. Tou se s přehledem stala skladba Last Christmas od kapely Wham!

Anketa mezi čtenáři iDNES.cz samozřejmě nebyla žádným seriózním průzkumem, i tak však odhalila nepopiratelnou oblibu Last Chrismas, kterou napsal George Michael v roce 1984, kdy spolu s Andrewem Ridgeleym tvořil dou Wham!

Následuje vánoční (ale ve skutečnosti hlavně protiválečná) skladba Johna Lennona Happy Xmas (War Is Over), která na hlavu porazila i Paula McCartneyho s písní Wonderful Christmastime. Třetí v pořadí je novodobá klasika All I Want For Christmas Is You od zpěvačky Mariah Carey.

Klasiky letité, jako jsou písničky Blue Christmas od Elvise Presleyho nebo White Christmas a The Little Drummer Boy, které obě proslavil Bing Crosby, neměly v anketě šanci.

Jenže celá anketa má ještě jeden rozměr. Až experimentální. Založili jsme ji totiž na stejném základu jako před dvěma lety, ptali jsme se, která z vánočních písní je podle vás nejotravnější? Vybrali jsme stejné populární songy a světe div se, také tehdy se dostala Last Christmas na první místo!

Znamená to, že osmdesátkový pop je v srdcích tuzemských posluchačů stále pořádně zažraný. Nebo také, že hranice mezi láskou a nenávistí je v případě hudební produkce velmi tenká. Mějme to na paměti, až se zase bude řešit popularita muzikantů a její případný vztah ke kvalitě.