Na dvoře Lichtenštejnského paláce se bude tančit

Letos již podruhé pořádá Balet Praha, ve spolupráci s konzervatoří Taneční centrum Praha a HAMU, letní taneční stagionu, která potrvá od 15. do 29. srpna. V otevřeném amfiteátru ve dvoře Lichtenštejnského paláce můžete během těchto čtrnácti dnů shlédnout jedenáct vystoupení souboru Balet Praha, mezi 24. a 26. srpnem se zde navíc uskuteční letní taneční workshop, který pro studenty českých konzervatoří a jedné bratislavské připravili přední světoví choreografové.

Myšlenka workshopu byla převzata z praxe moderní americké taneční scény. Účastníci této letní taneční dílny byli konkurzem vybráni mezi studenty všech českých a jedné bratislavské konzervatoře. Poprvé byla tato myšlenka uskutečněna v roce 1994 ve Valticích, letos do Prahy přijeli tři přední světový choreografové, aby studenty seznámili s tou nejsoučasnější taneční technikou i projevem. Studenti pracují již od 7. srpna více než deset hodin denně na přípravě představení, které veřejnosti představí právě 24., 25. a 26. srpna.

Jedno představení připravuje Julio Enrique Rivera z USA, který působí na několika amerických univerzitách a každoročně přijíždí předat své zkušenosti i mladým tanečníkům z Evropy. Dále bude ve workshopu působit i Attila Egerházi z Maďarského národního divadla. Bruce Taylor, který připravoval třetí představení, přijede však do Prahy až o tomto víkendu, a tak byla jeho choreografie z programu vyřazena.

Letní taneční stagiona
PRAHA 2000

15. a 16. 8.

Svatba
Bolero
Chlapec a smrt
Slovanské dvojzpěvy
17. a 18. 8. Smrt a dívka
Po zarostlém chodníčku
Šest tanců
19. 8. Svatba
Bolero
Chlapec a smrt
Slovanské dvojzpěvy
21. 8. Svatba
Bolero
Chlapec a smrt
Slovanské dvojzpěvy
22. 8. Smrt a dívka
Po zarostlém chodníčku
Šest tanců
24. - 26. 8. LETNÍ TANEČNÍ WORKSHOP
Julio Enrique Rivera, Attila Egerházi, Antonín Schneider
27. a 28. 8. Smrt a dívka
Po zarostlém chodníčku
Šest tanců
29. 8. Svatba
Bolero
Chlapec a smrt
Slovanské dvojzpěvy
Balet Praha se představí, podle slov jeho ředitele Antonína Schneidera, s těmi nejlepšími jednoaktovými aktovými balety, vidět můžete například Svatbu, Po zarostlém chodníčku, či představení Chlapec a smrt. I přes finanční problémy hodlá Balet Praha spolu s Tanečním centrem v tradici této stagiony pokračovat, včetně již zmíněného workshopu, který by měli i nadále vést přední světoví choreografové. Jak uvedl Schneider, "chceme sem vozit jenom špičky, těch průmerných jsme tu už měli dost."