Metalové cellové kvarteto vystoupí v Brně

Pod kapelovým logem zkřížené lebky a violoncella se v moravské metropoli v pátek 16. března objeví finská classicmetalová skupina Apocalyptica. Po Waltari tak přijíždí další skandinávská legenda evropského významu. Koncert, který začne v Laser Show Hall brněnského Boby centra ve 20 hodin, pořádá pražská agentura 10:15 Promotion.

"Za deset let činnosti se jedná o náš první koncert v Brně," říká šéf agentury Jarda Stanko. "Apocalyptica není dnes záležitostí jen pro Prahu, ale je to kultovní kapela v celé republice. Rozhodovali jsme se mezi Brnem a Plzní," objasňuje. Pro jihomoravské rockové fanoušky tak tentokráte odpadá nepříjemná nutnost jet na vystoupení světové hvězdy do Prahy a vrátit se domů až nad ránem.

"Testujeme, jak by to mohlo do budoucna fungovat. Je to složité, nechci nic slibovat, ale uvažujeme zde i o dalších koncertech. Vše záleží, jak v Brně v pátek dopadneme," dodává Stanko k možnosti uspořádání dalších koncertů agentury na jižní Moravě.

Skupinu Apocalyptica založili před více než osmi lety čtyři spolužáci Sibeliovy akademie, velcí fandové Metalliky, kteří dodnes hrají skladby této heavymetalové legendy v obsazení pro klasický violoncellový kvartet. "Začali jsme jenom z hecu, protože všichni tvrdili, že to nejde. Tak jsme to zkusili. Zpočátku jsme vystupovali jen na večírcích, ale nakonec nás chtěli do jednoho rockového klubu v Helsinkách a pak jsme dokonce natočili desku," vzpomíná na začátky kapely její lídr Eicca Toppinen.

Čtveřice dokáže ve svých úpravách nejen Metallicy, ale dnes i Faith No More, Slayer, Pantery či Sepultury vypíchnout často spíše jen tušenou melodii původní skladby. Nyní jsou pro skupinu a její koncerty charakteristická jak hráčská virtuozita klasicky školených hráčů, tak především trýznivě deformovaný zvuk čtyř akustických cell, připojených k mohutným zesilovačům.

Nové, v pořadí třetí album Cult se skládá převážně z vlastních kompozic a je ze všech desek Apocalypticy rozhodně tím hudebně nejvyspělejším. "Skládat pro toto neobvyklé obsazení je velmi zajímavé, protože mohu uplatnit své klasické hudební vzdělání," dodává Eicca Toppinen. Vlastní materiál umožňuje aranžmá divoce větvit a křížit. Deska je inspirována základními lidskými pocity, jako jsou láska a nenávist či vztahem přírody a člověka.

Vzhledem k relativně jednoduchému nástrojovému obsazení je album Cult nejen neuvěřitelně zvukově barevné, ale i plné prudkých kontrastů, reprezentovaných častými změnami tempa, intenzity hraní, ale i melodických linek. Repertoár Apocalyptiky se nyní opírá především o vyváženou harmonii.

Finská skupina Apocalyptica.

Eicca Toppinen z finské kapely Apocalyptica.

Max Lilja z finské kapely Apocalyptica.

Paavo Lötjönen z finské kapely Apocalyptica.

Perttu Kivilaakso z finské kapely Apocalyptica.