Collegium Marianum

Collegium Marianum | foto: archiv souboru

Oživlá kávová zrnka a harlekýn. Začínají Letní slavnosti staré hudby

  • 0
Jubilejní, dvacátý ročník pražského festivalu Letní slavnosti staré hudby zahájí ve čtvrtek večer koncert Jubilate Deo. V kostele sv. Šimona a Judy tak zazní díla určená původně pro velkolepé prostory benátských a saských chrámů.

Druhý pořad přehlídky, za níž stojí soubor Collegium Marianum, nabídne 17. července představení pro velké i malé. Taneční projekt Balet o kávě, inspirovaný Kantátou o kávě od Johanna Sebastiana Bacha, přiveze polský soubor Cracovia Danza Ballet. V Divadle ABC se roztančí nejen kávová zrnka, ale i celý kávový servis. Tanečníci totiž vystoupí v exkluzivních kostýmech evokujících míšeňský porcelán.

Nabídka bude pokračovat na Zámku Troja koncertem sestaveným z převážně španělského repertoáru a nazvaným Corazón espaňol, projektem belgického vokálního kvinteta Utopia v Klášteře sv. Anežky České nebo večerem v Břevnovském klášteře, na němž se spojí viola da gamba s loutnou.

Večer pro krále

Závěr letošního ročníku bude 8. srpna v Rudolfinu patřit francouzské hudbě ve spojení s tancem. Pásmo sestavené z árií a instrumentálních kusů Jeana-Philippa Rameaua, Jeana-Marii Leclaira a dalších vzniklo po vzoru představení, jaká se v 18. století hrávala v panovnickém sídle ve Versailles – odtud název Večer pro krále. Děj, který vedle dvou pěveckých protagonistů přiblíží i dva taneční sólisté ze souboru Les Cavatines, obsáhne scény od něžného Pastorale přes dramatickou Bouři, Svár a Podsvětí až k závěrečnému shledání a smíru.

V sobotu 27. července odpoledne ve Valdštejnské zahradě festival navíc připomene staré umění commedia dell’arte v podání italského herce, proslulého představitele harlekýna Enrika Bonavery. Na tento doprovodný program bude vstup volný.