Little Richard

Little Richard v pražské Lucerně (13. června 2005) | foto: David Neff, MF DNES

Legenda Little Richard „rozpálil“ Lucernu

Slavný americký zpěvák Little Richard, který patří mezi největší žijící legendy rokenrolu, v pondělí večer poprvé zazpíval českému publiku. V pražské Lucerně předvedl vskutku "živou" show. Mezi hosty byl i prezident Václav Klaus.

Ve třpytivých botách a s oblekem s blyštivými flitry nejprve s pomocí spoluhráče vystoupal na desku klavíru, aby si jej mohli důkladně prohlédnout všichni tleskající diváci v ne zcela zaplněném Velkém sále pražské Lucerny.

Důkladně pozdravil diváky, mezi nimiž nechyběl prezident Václav Klaus. Little Richard věnoval pražskému publiku téměř hodinu a půl svého času.

Občas spolu s jeho zpěvem burácela i desetičlenná kapela, chvílemi zase muzikanti ztišili nástroje, aby bylo slyšet, jak diváci zpěvákovi pomáhají s refrénem.

Hvězda večera si zlehka zatančila na kraji pódia, potom na scénu pozvala asi desetičlennou skupinu diváků, aby se do rytmu vlnili před jeho klavírem.

Podobné ukázky lidové taneční tvořivosti českého publika si Little Richard nechal předvést ještě dvakrát. Nábor tanečníků různých věkových i váhových kategorií a poté jejich odchod ze scény zabral i část prostojů mezi jednotlivými písničkami.

Zpěvák však příznivce nezklamal a zazpíval i své dávné hity jako Lucille nebo Tutti Frutti.

Little Richard (vlastním jménem Richard Penniman) se narodil ve státě Georgia v roce 1935. Jako zpěvák začínal ve 40. letech minulého století v potulných kapelách. Na přelomu 50. a 60. let však hudební scénu na několik let opustil, i později několikrát oznámil ukončení kariéry, vždy se však na scénu vrátil.

Ovlivnil řadu zpěváků a kapel, v jeho doprovodné skupině například působil slavný kytarista a zpěvák Jimi Hendrix. Způsobu Richardova zpěvu se později začalo říkat soul, i James Brown a Otis Redding, kteří jsou považováni za jeho tvůrce, Little Richarda označovali za svůj idol a napodobovali jej.