Pětadvacetiletá Francouzka Lise de la Salle je nejmladší účastnicí festivalu.

Pětadvacetiletá Francouzka Lise de la Salle je nejmladší účastnicí festivalu. | foto: Marco Borggreve

Klavírní festival Rudolfa Firkušného je podzimní bratříček Pražského jara

  • 0
Pražské jaro se sice koná a nadále bude konat v květnu, nicméně od letoška k němu přibude podzimní bratříček. Komorní přehlídka, která se letos bude konat od 24. do 30. listopadu, by se měla věnovat klavírní hře a umožnit porovnání různých osobností a stylů.

Na štítu má jméno Rudolfa Firkušného, od jehož narození loni uplynulo sto let. Příští rok to navíc bude dvacet let, co zemřel. Určitě dobrá příležitost k odstartování akce, jež má tuto osobnost znovu připomenout. To je jistě zapotřebí.

Firkušného si po větší část jeho kariéry užívalo zahraniční publikum a doma mělo být jeho jméno vymazáno. To se svým způsobem i podařilo, protože ve staré vlasti začal znovu koncertovat až na sklonku života. Jeho přínos české hudbě i světové klavírní literatuře není u nás stále plně doceněn. Dlužno dodat, že tím sdílí osud dalších emigrantů.

První ročník Festivalu Rudolfa Firkušného představí zástupce starší i nejmladší generace světových pianistů. Zatímco Emanuel Ax Firkušného osobně potkával v New Yorku i jinde ve světě, Lise de la Salle (na snímku) nebo Lukáš Vondráček ho znají už jenom z nahrávek.

Festival je bezesporu ambiciózní počin. Milovníci klavírní hry budou i v dalších letech očekávat velká jména ze světové špice i pozoruhodné talenty, které na sebe dokážou upozornit. Jako kdysi Firkušný.