Když jde o zápas, je Marpův chuligánský rap působivý

  • 3
Bubeník Chinaski a vicemistr republiky v thajském boxu se vrací do hiphopového ringu v nečekané formě. Na své čtvrté desce Knockout nezapře duši bojovníka, který se nepoloží z toho, že stojí proti všem. Naopak se mu oči podlijí krví.

MarpoPřestože od značné části tuzemské hiphopové scény sklidil posměch, utáhl na Knockoutu bandáže a album odjel natočit do floridské Tampy, kde mu s ním pomohli muzikanti z tamní rapové scény.

Producent, který si říká LA The Craftzman, nepatří mezi špičky žánru, ale dokázal český hip hop obalit nebývale světovým zvukem s typickým širokým jižanským zvukem bicích. Hudebně tak vzniklo Marpovo nejsilnější album. Od začátku do konce zní přirozeně, jsou na něm silné zpívané melodie, tvrdé kytary, muzikantské nápady a český a americký rap se tu prolíná bez křečovitých póz.

Ujasněnější je album i textově. Marpo jako by postupem času poznával, v čem tkví jeho největší síla. Už se tolik neutápí v bezobsažných metaforách a otravně smrdící sebechvále a velkohubých prohlášeních o "rapstar" a "původu umění".

Je mnohem přímočařejší, osobnější a jde rovnou k věci. Holeň na holeň. Stále od něj nelze čekat žádný velký intelektuální zážitek, humor, nečekané obraty v textech nebo jejich lehkost.

Marpo je dříč z ringu a svoje slova štěká s jistou úporností a všudypřítomnou agresivitou v hlase. Ale přitom je jasné, že jeho tvrďáctví není hrané. Když řekne "Lámu kosti bez lítosti. Kde jsou ňáký nejasnosti, budou loktů přítomnosti", je jasné, že i když to zní kostrbatě, tenhle raper to doopravdy umí.

A právě to dodává jeho svalnaté hudbě sílu a působivost. Klíčem k jejímu pochopení je titulní skladba. Chlapácká deklamace o smyslu života v úvodu písně, kterou dopředu žene eminemovsky naléhavý beat a zpívaný refrén, předznamenává Marpovo největší téma, jímž je zápas a jeho smysl.

Jakmile v textech chybí nějaká forma souboje, deska ztrácí tah. To také vysvětluje, proč přes mainstreamový zvuk Marpo nikdy nebude pro každého. Na slabší povahy s odporem k jakékoliv formě násilí může jít z jeho chuligánského rapu až strach. Ale pro chvíle bezhlavého bušení do boxerského pytle v tuzemském rapu lepší hudební kulisu nenajdete.

Marpo: Knockout
Cena 229 korun.
Hodnocení MF DNES: 60 %

Více ukázek najdete v audiogalerii.