Dirigent Vladimir Jurowski řídí London Philharmonic Orchestra na BBC Proms v...

Dirigent Vladimir Jurowski řídí London Philharmonic Orchestra na BBC Proms v Royal Albert Hall (6. září 2017). | foto: Profimedia.cz

Tuto mořskou vílu musíte slyšet, tvrdí dirigentská hvězda Jurowski

  • 0
Českou filharmonii na večerním koncertu v pražském Rudolfinu poprvé povede jedna z největších dirigentských hvězd současnosti, 45letý Rus Vladimir Jurowski.

Šéf London Philharmonic Orchestra a host světových orchestrů a operních scén navíc do programu zařadil symfonickou fantazii Malá mořská víla od Alexandera Zemlinského, autora úzce spjatého s Prahou. Tento vídeňský rodák totiž jako šéf Nového německého divadla výrazně ovlivňoval zdejší kulturní život v prvních desetiletích 20. století.

„Toto dílo znám již dlouho a vybral jsem ho právě pro jeho vazbu s Prahou, kde zaznělo poprvé roku 1907. Nedlouho poté se Zemlinsky ujal vedení pražského divadla. Bohužel po nástupu nacistů k moci musel uprchnout do Ameriky, kde roku 1942 zemřel. Jeho skladatelské dílo pak upadlo do zapomnění a zájem o ně se zvyšuje jen postupně,“ poznamenává dirigent.

Jak název napovídá, inspirací k Malé mořské víle byla Andersenova pohádka. „Ze Zemlinského skladeb je tato nejsnadnější na poslech, v některých momentech dokonce upomíná na Dvořákovu Rusalku. I proto jsem ji chtěl provést v Praze. A spojil jsem ji s Houslovým koncertem od Johannesa Brahmse, který byl Zemlinského učitelem kompozice,“ dodává Jurowski.